Początek jesieni

18 grudnia 2019

Biała kiełbasa

Dziś przepis na kiełbasę białą, którą każdy może zrobić w domu.


Składniki:
  • 2,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla bez skóry
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • 50 gr soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • jelita kiełbasiane
    Kiełbasa biała surowa
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki, dodać sól peklową i wymieszać. Zostawić na co najmniej 12 godzin w temperaturze pokojowej, a najlepiej zapeklować wieczorem. Mięso opłukać, zmielić przez maszynkę do mięsa na sitku o dużych otworach. Dodać przetarty czosnek, pieprz, cukier, majeranek, wyrabiać ręką i dolewać po trochu wodę. Mięso na kiełbasę  jest dobrze wyrobione, gdy zrobimy kulkę i rzucimy ją do miski, a ona nie rozpadnie się. Do maszynki do mięsa nakładamy nasadkę do nadziewania kiełbasy, na końcówkę nakładamy wymyte jelito i nadziewamy kiełbasę dosyć ciasno. W garnku gotujemy wodę, wkładamy kiełbasę, Woda nie może się gotować, kiełbasa ma się parzyć w temperaturze 75 stopni przez 45-50 minut. Taką kiełbasę możemy przed parzeniem uwędzić. Smak kiełbasy i zapach wart jest naszego trudu, takiej kiełbasy białej nie kupimy. Smacznego!

2 komentarze: