Składniki:
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki, dodać sól peklową i wymieszać. Zostawić na co najmniej 12 godzin w temperaturze pokojowej, a najlepiej zapeklować wieczorem. Mięso opłukać, zmielić przez maszynkę do mięsa na sitku o dużych otworach. Dodać przetarty czosnek, pieprz, cukier, majeranek, wyrabiać ręką i dolewać po trochu wodę. Mięso na kiełbasę jest dobrze wyrobione, gdy zrobimy kulkę i rzucimy ją do miski, a ona nie rozpadnie się. Do maszynki do mięsa nakładamy nasadkę do nadziewania kiełbasy, na końcówkę nakładamy wymyte jelito i nadziewamy kiełbasę dosyć ciasno. W garnku gotujemy wodę, wkładamy kiełbasę, Woda nie może się gotować, kiełbasa ma się parzyć w temperaturze 75 stopni przez 45-50 minut. Taką kiełbasę możemy przed parzeniem uwędzić. Smak kiełbasy i zapach wart jest naszego trudu, takiej kiełbasy białej nie kupimy. Smacznego!
Czy zamiast podgardla można dodać surowy boczek
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej boczek może być.
Usuń