Keks ciasto świąteczne, ale nie tylko, często jest suche, dodanie jogurtu sprawia, że keks jest wilgotny, dłużej zachowuje świeżość, po prostu jest pyszny.
Składniki:Wszystko mierzymy kubeczkiem od jogurtu
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 kubeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 kubeczek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gram bakalii
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Przygotować bakalie: orzechy posiekać, rodzynki, śliwki suszone sparzyć gorącą wodą, odcedzić dobrze. Można jeśli ktoś ma dodać kilka wiśni pozostałych z nalewki, suszone gruszki, jabłka, skórkę pomarańczową, po prostu co kto lubi. Przygotować ciasto do keksu:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i bardzo ważne, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników, lub łyżką, ale dokładnie. Na koniec wsypujemy bakalie wymieszane z mąką. Keks przekładamy do wąskiej blaszki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na godzinę, sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest mokry, pieczemy jeszcze chwilę, do suchego patyczka. Keks jogurtowy zawiera dużo bakalii, dlatego trudno przewidzieć dokładny czas pieczenia. Smacznego!
super musze spróbować ,dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z jogurtem, jogurt jest gęsty, trudno mi powiedzieć, ale lepiej trzymać się przepisu, pozdrawiam!
UsuńMozna użyć maślanki zamiast jogurtu?
OdpowiedzUsuńSmak byłby o niebo lepszy, gdyby zastąpić olej masłem
OdpowiedzUsuńZrobiłam z olejem i zapomniałam o cukrze ;) ale i tak jest zjadliwe.
Na blogu jest przepis na Keks Domowy z masłem, polecam ten, jeśli nie lubi się oleju https://www.dompelenmiety.pl/2019/12/keks-domowy.html
UsuńA ile to jest kubek?
OdpowiedzUsuńKubek to jest pojemnik od jogurtu, wyjmujemy jogurt z kubka i tym kubkiem mierzymy mąkę, cukier i olej.
UsuńJak dlugo może lezec
OdpowiedzUsuńNawet tydzień, ale jest tak dobry, że szybko znika.
OdpowiedzUsuń