5 grudnia 2019

Kaczka w pomarańczach

Dziś w Domu pełnym mięty... przygotujemy kaczkę w pomarańczach, danie proste, smaczne, na święta i nie tylko.



Składniki:

  • Kaczka najlepiej wiejska
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka majeranku
  • papryka słodka
  • tłuszcz 
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kaczkę podzielić na porcje: odciąć skrzydełka, udka, wyciąć całe piersi. Pozostałą część zostawić na zupę. Pomarańcze dobrze umyć, sparzyć. Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód, ocet, pół łyżeczki papryki, pieprz, majeranek. Dobrze wymieszać, obtoczyć kaczkę, włożyć do naczynia i do lodówki na godzinę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kaczkę wyjąć z marynaty, obsuszyć i smażyć na gorącym tłuszczu, każdy kawałek z obydwu stron na złoto. Zmniejszyć o grzanie, podlać marynatą, posolić i dusić pod przykryciem, aż będzie kaczka miękka. Pilnować czy sosik się nie wygotował, w razie potrzeby uzupełnić wodą lub rosołem. Pod koniec duszenia, pozostałą część pomarańczy pokroić w półplasterki i poukładać na każdej części kaczki, chwilę poddusić. Kaczka w pomarańczach nie jest sucha, tylko soczysta i smaczna. Można ją zrobić w ten sam sposób w piekarniku, obsmażyć i włożyć do rękawa do pieczenia, upiec. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz