Składniki:
- Kaczka najlepiej wiejska
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka majeranku
- papryka słodka
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kaczkę podzielić na porcje: odciąć skrzydełka, udka, wyciąć całe piersi. Pozostałą część zostawić na zupę. Pomarańcze dobrze umyć, sparzyć. Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód, ocet, pół łyżeczki papryki, pieprz, majeranek. Dobrze wymieszać, obtoczyć kaczkę, włożyć do naczynia i do lodówki na godzinę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kaczkę wyjąć z marynaty, obsuszyć i smażyć na gorącym tłuszczu, każdy kawałek z obydwu stron na złoto. Zmniejszyć o grzanie, podlać marynatą, posolić i dusić pod przykryciem, aż będzie kaczka miękka. Pilnować czy sosik się nie wygotował, w razie potrzeby uzupełnić wodą lub rosołem. Pod koniec duszenia, pozostałą część pomarańczy pokroić w półplasterki i poukładać na każdej części kaczki, chwilę poddusić. Kaczka w pomarańczach nie jest sucha, tylko soczysta i smaczna. Można ją zrobić w ten sam sposób w piekarniku, obsmażyć i włożyć do rękawa do pieczenia, upiec. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz