Początek jesieni

2 grudnia 2019

Chrzan domowy

Chrzan domowy pyszny dodatek do białej kiełbasy, ale też do mięsa, do sosu, nawet do zupy chrzanowej. Dziś zrobimy chrzan domowy, prosty przepis dla każdego.


Składniki:

  •  15 dkg obranego korzenia chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody


Wykonanie:
Chrzan obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Najlepiej zrobić to na powietrzu, chrzan ma bardzo ostry zapach, dlatego na powietrzu nie będzie taki intensywny. Wycisnąć sok z umytej cytryny, dodać sól, cukier i wrzącą wodę. Wrzącą wodą z cytryną i przyprawami zalać chrzan, możliwie szybko, ponieważ chrzan może zrobić się ciemny, dobrze wymieszać, przełożyć do słoiczka. Z porcji tej wychodzi mały słoik 220 gram. Chrzan domowy jest bardzo dobry i zdrowy, nie ma w nim żadnych konserwantów, a zrobienie go, to tylko parę minut. Bardzo smaczny jest z dodatkiem śmietany. Smacznego!
   Majonez domowy

1 komentarz:

  1. Bardzo szybko się robi i jest to super baza do dalszego wykorzystania chrzanu. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń