Chrzan domowy pyszny dodatek do białej kiełbasy, ale też do mięsa, do sosu, nawet do zupy chrzanowej. Dziś zrobimy chrzan domowy, prosty przepis dla każdego.
Składniki:- 15 dkg obranego korzenia chrzanu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Chrzan obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Najlepiej zrobić to na powietrzu, chrzan ma bardzo ostry zapach, dlatego na powietrzu nie będzie taki intensywny. Wycisnąć sok z umytej cytryny, dodać sól, cukier i wrzącą wodę. Wrzącą wodą z cytryną i przyprawami zalać chrzan, możliwie szybko, ponieważ chrzan może zrobić się ciemny, dobrze wymieszać, przełożyć do słoiczka. Z porcji tej wychodzi mały słoik 220 gram. Chrzan domowy jest bardzo dobry i zdrowy, nie ma w nim żadnych konserwantów, a zrobienie go, to tylko parę minut. Bardzo smaczny jest z dodatkiem śmietany. Smacznego!
Majonez domowy
Majonez domowy
Bardzo szybko się robi i jest to super baza do dalszego wykorzystania chrzanu. Polecam :-)
OdpowiedzUsuń