Początek jesieni

4 grudnia 2019

Chleb Graham

Dziś przepis na chleb Graham, pyszny i zdrowy chleb, a najważniejsze, że nie wymaga dużo pracy, wystarczy składniki wymieszać łyżką.


Składniki:

  • 13 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 17 czubatych łyżek otrąb
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki soli
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml wody

Wykonanie:
Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, dodać trochę letniej wody, wymieszać i zostawić aby wyrosły. Do miski wsypać mąkę, dodać otręby: 4 łyżki żytnich i 13 pszennych, dodać sól i wymieszać. Jogurt połączyć z wodą, dodać miód, wymieszać i wlać do mąki, dodać wyrośnięte drożdże, olej. Chleb wymieszać dokładnie łyżką, 2-3 minuty, jeśli jest za gęsty dodać 2-3 łyżki wody. Przykryć miskę ściereczką i postawić do wyrośnięcia ( mój rósł godzinę). Gdy chlebek wyrośnie przełożyć ciasto do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką wierzch, posypać odrobiną otrąb, przykryć ściereczką i niech rośnie. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć chleb, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni grzanie góra-dół i upiec. Chleb Graham piecze się 50 minut, waży po upieczeniu 900 gram. Smacznego!   Bułki z przedziałkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz