Składniki:
- 0,40 kg żeberek lub kości wieprzowych
- 1 kg buraków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 szklanka zakwasu z buraków lub 1 -2 łyżki soku z cytryny
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- sól
- 1/2 jabłka
- 4 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
Mięso dokładnie wymyć, zalać 1 litrem wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć dodać do zupy razem z obraną cebulą. Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i dodać do barszczu, trochę posolić, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Wlać zakwas z buraków, lub dokwasić sokiem z cytryny, dodać jabłko, zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubimy gęste zupy, można barszcz zagęścić, jedną łyżkę mąki rozrobić w odrobinie zimnej wody i zaprawić barszcz. Na koniec dodać śmietanę. Barszcz czerwony podaje się z ziemniakami ugotowanymi . Smacznego!
Bardzo smaczny i lagodny barszczyk. W sam raz, aby dzieci sprobowaly tej zdrowiej zupy :-) Czy to jablko mozna zblendowac z zupa?
OdpowiedzUsuńMożna, jabłko dodaje słodyczy, a jest zdrowe, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny barszcz. Uzywam wlasnego zakwasu zrobionego z tej strony. Tak powinien smakowac barszcz. Bardzo dziekuje za prosty i dokladny przepis :-)
OdpowiedzUsuń