Początek jesieni

19 grudnia 2019

Bajaderka

Bajaderka - ciasto, które można spotkać w każdej cukierni, chociaż zrobione w domu jest dużo smaczniejsze, a robi się je bardzo szybko. Bajaderkę robię od bardzo dawna, uwielbia ją cała moja rodzina. Dodatek konieczny to duża ilość bakalii, można dodać też jeśli mamy trochę owoców z nalewki  wiśni, czy śliwek, ale to wersja dla dorosłych.



Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 gr masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • aromat rumowy
  • 50 ml rumu
  • 200 gram bakalii
  • 100 gram orzechów

Polewa czekoladowa:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki wody

Wykonanie:
Przygotować bakalie, rodzynki namoczyć, śliwki, morele, skórkę pomarańczową pokroić. Orzechy posiekać drobno.
Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia i cukrem, posiekać z masłem, dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki,  w temperaturze 170 stopni około 30 minut do zrumienienia, jeden będzie na spód bajaderki. Placek, który będzie spodem bajaderki posmarować dżemem, Drugi placek jeszcze ciepły rozkruszyć, zagotować mleko, zalać ciasto pokruszone, dodać kakao, dobrze wymieszać, dodać aromat, rum, bakalie, orzechy i pozostały dżem, jeśli nam zostanie. Całą masę wyłożyć na cisto z dżemem, wyrównać. Zrobić polewę: wszystkie składniki polewy podgrzać mieszając chwilę, żeby składniki dobrze się połączyły. Bajaderkę polać polewą czekoladową, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi. Bajaderka gotowa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz