Początek jesieni

31 grudnia 2019

Ciasto szpinakowe Leśny mech

Ciasto ze szpinaku Leśny mech, bardzo zdrowe i pyszne, przełożone bitą śmietaną, posypane pestkami granatu, proste w przygotowaniu.




Składniki:

  • 450 gr.mrożonego szpinaku mielonego
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 owoc granatu


Krem:

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 szklanki wrzącej wody


Szpinak rozmrozić, wycisnąć wodę.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, powoli wlewać olej, dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i delikatnie wymieszać, aż wszystko się połączy. Foremkę okrągłą 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wstawić do piekarnika i piec 1 godz.w 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, odciąć 1/4 ciasta z wierzchu i pokruszyć na drobne okruszki. Przygotować krem. Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę schłodzoną ubić dodając cukier puder, pod koniec wlać rozpuszczoną galaretkę. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem. Na koniec ozdobić z wierzchu pestkami granatu. Schłodzić 2 godziny w lodówce. Smacznego!












30 grudnia 2019

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej to połączenie kapusty, z gotowaną piersią z kurczaka, z dodatkiem rodzynek, suszonych pomidorów, polanych sosem z majonezu, ketchupu i miodu, posypana prażonymi orzechami włoskimi.


Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 por
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól 

Sos:

  • 4-5 czubatych łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić. Białą część pora, wymyć i pokroić w drobną kostkę, oraz posypać solą. Ugotowaną i ostudzoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pomidory suszone w paseczki. Rodzynki zalać wrzącą wodą, odcedzić. Do kapusty pekińskiej dodać pokrojony por i wymieszać, podzielić na dwie części. Przygotować sos: do miseczki włożyć majonez, dodać ketchup i miód, dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. W salaterce ułożyć jedną część kapusty pekińskiej z porem, polać delikatnie sosem, na to dać połowę pokrojonej piersi z kurczaka, łyżkę rodzynek i trochę pokrojonych suszonych pomidorów. Sałatkę polać odrobiną sosu. Z pozostałej części kapusty odłożyć 1/3, resztę wyłożyć do salaterki, polać sosem, ułożyć mięso, rodzynki, pomidory, pozostałą kapustę i polać resztą sosu. Po wierzchu sałatkę posypać uprażonymi orzechami. Smacznego!

29 grudnia 2019

Rolada z kurczaka w galarecie

Rolada z kurczaka w galarecie, idealna na przystawkę, smaczna i prosta na każdą okazję.




Składniki:

  • 0,7 kg mięsa z kurczaka 
  • 1 bułka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko surowe
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • tłuszcz najlepiej masło
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • seler
  • por
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • pieprz
  • sól 
  • kawałek płótna lub gazy

Wykonanie:
Kurczaka umyć, a mięso oddzielić od kości i skóry. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Kości wraz ze skórą, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i wolno gotować, aż warzywa będą miękkie. Bułkę namoczyć, a cebulę drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu , ale nie rumieniąc jej. Mięso zmielić w maszynce do mielenia, razem z odciśniętą bułką i cebulą przesmażoną. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku, wyrobić tak jak na kotlety.
Z rosołu wyjąć warzywa, odlać 2 szklanki płynu na galaretę. Płótno lub gazę posmarować masłem, posypać kaszą, a z mięsa uformować wałek i położyć na płótnie, następnie zwinąć w roladę, związać końce bawełnianą nicią, a także przewiązać przez środek, aby w czasie gotowania rolada nie otworzyła się. W dużym płaskim naczyniu zagotować wodę, włożyć roladę i parzyć na wolnym grzaniu godzinę. Zostawić roladę aby wystygła. Przygotować galaretę: zagotować rosół, doprawić do smaku pieprzem i solą, następnie rozpuścić w nim żelatynę, już nie gotować. Zimną roladę pokroić na dwu centymetrowe plastry, ułożyć na półmisku, przybrać marchewką, zieleniną, jajkiem i zalać galaretą. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Smacznego!


28 grudnia 2019

Kotlety mielone

Kotlety mielone, chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku, to szybki i smaczny obiad. Sekret dobrych kotletów tkwi w mięsie, powinno być przerośnięte tłuszczem, ale nie za tłuste, najlepiej sobie zmielone. Dziś wersja kotletów mielonych z duszoną marchewką z groszkiem.






Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki, lub z karkówki
  • 1 cebula
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 50 gramów bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i odcisnąć. Mięso opłukać dokładnie, zmielić wraz z bułką. Dodać jajko, cebulę zetrzeć na tarce o drobnych otworach i dodać do mięsa, wyrobić ręką dodając wodę, dzięki temu kotlety nie będą suche, do smaku doprawić przyprawami. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować podłużne kotlety, następnie obtoczyć z każdej strony w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, najpierw na silnym grzaniu, potem zmniejszyć grzanie i dosmażyć powoli. Kotlety mielone podajemy z ziemniakami, lub z kaszą, z dodatkiem surówki, sałaty, mizerii. Smacznego!

27 grudnia 2019

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, idealna na przystawkę, na święta czy imprezę, sprawdza się na każdą porę roku, smaczna i prosta w przyrządzeniu.


Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego mielonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ser kremowy naturalny
  • 150 gram wędzonego łososia w plastrach

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody na sitku. Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak i przesmażyć chwilę, dodać do smaku soli i pieprzu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami, wymieszać dokładnie łyżką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, połączyć delikatnie ze szpinakiem. Wyłożyć na foremkę, wyrównać na jednakową grubość. Wstawić do piekarnika i piec 10- 13 minut. Po upieczeniu przykryć papierem do pieczenia, delikatnie odwrócić, zdjąć papier na którym piekła się rolada, zostawić do wystudzenia. Serek połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować nim całą roladę. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia, zwinąć roladę i schować do lodówki, aby stężała. Smacznego!

23 grudnia 2019

Kapusta z grzybami

Kapusta kiszona z grzybami jedno z obowiązkowych dań na Wigilię, u nas też gości na stole wigilijnym. Kapusta jest bardzo smaczna, aromatyczna, pachnie w całym domu, przepis z mojego rodzinnego domu.






Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 5 dkg grzybów suszonych
  • olej 
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Grzyby wymyć, zalać gorącą wodą i namoczyć. Kapustę kiszoną, u nas jest robiona własna, odcisnąć, posiekać, zalać trochę wodą z moczonych grzybów, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Grzyby jak miękkie, odcisnąć z wody, posiekać.  Cebulę pokroić w drobną kostkę, olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić ją na złoty kolor, dodać grzyby, chwilę przesmażyć, włożyć do kapusty, wlać też resztę wodę, w której się moczyły, ugotować do miękkości. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać miód. Kapusta z grzybami gotowa. Smacznego!

22 grudnia 2019

Marchewka z groszkiem zielonym

Marchewka z groszkiem zielonym na ciepło, pyszny i zdrowy dodatek do drugiego dania, pasuje do mięsa pieczonego i smażonego.



Składniki:

  • 0,40 kg marchwi
  • 0,20 kg groszku zielonego 
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól 
  • cukier

Wykonanie:
Marchew obrać, wymyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru i zagotować, gotować 10- 15 minut, aż marchewka będzie prawie miękka. Dodać groszek zielony świeży lub mrożony, masło i pogotować krótko, groszek jeśli młody szybko robi się miękki. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, wlać do marchewki z groszkiem i zagotować, dodać cynamon. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na ciepło do kotletów mielonych, lub schabowych. Marchewka z groszkiem to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Smacznego!

21 grudnia 2019

Sałatka jarzynowa

Sałatkę jarzynową robi prawie każda pani domu, ale w każdym domu inaczej smakuje, dziś przepis na sałatkę z mojego Domu pełnego mięty...


Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera dużego
  • 1 por
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 3 ziemniaki
  • 5 jajek
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • majonez
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler dobrze wyszorować i ugotować w w lekko osolonej wodzie do miękkości, obrać z łupin. Por tylko biała część, pokroić w drobną kostkę.
Obrane warzywa, jajka, ogórki kiszone i obrane jabłko pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki. Majonez najlepiej zrobiony w domu, wymieszać z musztardą i dodać do sałatki, wymieszać dodać sól i pieprz do smaku. Smacznego! Zobacz  Majonez domowy

20 grudnia 2019

Gałąź wigilijna

Gałąź wigilijna ciasto typowo bożonarodzeniowe, pochodzące z Francji. Jest to rolada biszkoptowa, kształtem przypominająca suchą gałąź, polano,  może być nadziana kremem, lub dżemem.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem śliwkowy
  • aromat rumowy

Polewa:

  • 1/3 kostki masła
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady

Wykonanie:
Żółtka utrzeć do białości z połową cukru. Białka ubić dodać sól, i resztę cukru. Połączyć delikatnie obie masy, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 165 stopni, upiec ciasto przez 30 minut. Wyjąć, zdjąć papier, położyć ściereczkę i razem ze ściereczką zwinąć ciasno ciasto, zostawić do wystygnięcia. Do dżemu dodać trochę aromatu, wymieszać. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć, zaczynając od końca. Z każdego końca rolady odciąć kawałek na ukos, posmarować dżemem i przylepić z boku do rolady, tworząc suchą gałąź. Zrobić polewę : wszystkie składniki polewy podgrzać do chwili połączenia składników, cały czas mieszać. Polewą polać gałąź, widelcem porobić bruzdy, aby gałąź wyglądała na naturalną. Na koniec można posypać gałąź wiórkami kokosowymi, orzechami lub cukrem pudrem. Smacznego!

19 grudnia 2019

Bajaderka

Bajaderka - ciasto, które można spotkać w każdej cukierni, chociaż zrobione w domu jest dużo smaczniejsze, a robi się je bardzo szybko. Bajaderkę robię od bardzo dawna, uwielbia ją cała moja rodzina. Dodatek konieczny to duża ilość bakalii, można dodać też jeśli mamy trochę owoców z nalewki  wiśni, czy śliwek, ale to wersja dla dorosłych.



Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 gr masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • aromat rumowy
  • 50 ml rumu
  • 200 gram bakalii
  • 100 gram orzechów

Polewa czekoladowa:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki wody

Wykonanie:
Przygotować bakalie, rodzynki namoczyć, śliwki, morele, skórkę pomarańczową pokroić. Orzechy posiekać drobno.
Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia i cukrem, posiekać z masłem, dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki,  w temperaturze 170 stopni około 30 minut do zrumienienia, jeden będzie na spód bajaderki. Placek, który będzie spodem bajaderki posmarować dżemem, Drugi placek jeszcze ciepły rozkruszyć, zagotować mleko, zalać ciasto pokruszone, dodać kakao, dobrze wymieszać, dodać aromat, rum, bakalie, orzechy i pozostały dżem, jeśli nam zostanie. Całą masę wyłożyć na cisto z dżemem, wyrównać. Zrobić polewę: wszystkie składniki polewy podgrzać mieszając chwilę, żeby składniki dobrze się połączyły. Bajaderkę polać polewą czekoladową, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi. Bajaderka gotowa. Smacznego!

18 grudnia 2019

Biała kiełbasa

Dziś przepis na kiełbasę białą, którą każdy może zrobić w domu.


Składniki:
  • 2,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla bez skóry
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • 50 gr soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • jelita kiełbasiane
    Kiełbasa biała surowa
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki, dodać sól peklową i wymieszać. Zostawić na co najmniej 12 godzin w temperaturze pokojowej, a najlepiej zapeklować wieczorem. Mięso opłukać, zmielić przez maszynkę do mięsa na sitku o dużych otworach. Dodać przetarty czosnek, pieprz, cukier, majeranek, wyrabiać ręką i dolewać po trochu wodę. Mięso na kiełbasę  jest dobrze wyrobione, gdy zrobimy kulkę i rzucimy ją do miski, a ona nie rozpadnie się. Do maszynki do mięsa nakładamy nasadkę do nadziewania kiełbasy, na końcówkę nakładamy wymyte jelito i nadziewamy kiełbasę dosyć ciasno. W garnku gotujemy wodę, wkładamy kiełbasę, Woda nie może się gotować, kiełbasa ma się parzyć w temperaturze 75 stopni przez 45-50 minut. Taką kiełbasę możemy przed parzeniem uwędzić. Smak kiełbasy i zapach wart jest naszego trudu, takiej kiełbasy białej nie kupimy. Smacznego!

17 grudnia 2019

Omlet z warzywami

Omlet robi się szybko, a dodatki warzyw sprawiają, że może być to danie kolacyjne, a nawet obiadowe. Smaczne, wartościowe dla wszystkich.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • kilka różyczek kalafiora
  • jarmuż
  • papryka czerwona
  • sól 
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Różyczki kalafiora umyć, jarmuż umyć i oderwać grube łodygi, listki porwać na mniejsze kawałki, ugotować na parze 3-4 minuty. Jajka ubić do białości z odrobiną soli, delikatnie wymieszać z mąką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz, sól do smaku. Do ubitych jajek dodać ugotowane warzywa wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką, wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wylać ciasto i podsmażyć, delikatnie podważając brzegi, aby ciasto wpływało na dno patelni, zmniejszyć grzanie i smażyć 3-4 minuty. Gdy spód omletu się zetnie, zsunąć go delikatnie na talerz , przełożyć na patelnie tak, aby strona nie podpieczona trafiła na dno patelni. Dosmażyć omlet 3 minuty. Omlet z warzywami przełożyć na talerz, smaczny jest sam, ale można polać ketchupem lub innym sosem. Smacznego!   Jajecznica z jarmużem

16 grudnia 2019

Barszcz czerwony ze śmietaną

Barszcz czerwony ze śmietaną zupa treściwa, zdrowa i prosta. Najlepsza jest z dodatkiem zakwasu z buraków.

Składniki:

  • 0,40 kg żeberek lub kości wieprzowych
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 szklanka zakwasu z buraków lub 1 -2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • 1/2 jabłka
  • 4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:
Mięso dokładnie wymyć, zalać 1 litrem wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć dodać do zupy razem z obraną cebulą. Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i dodać do barszczu, trochę posolić, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Wlać zakwas z buraków, lub dokwasić sokiem z cytryny, dodać jabłko, zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubimy gęste zupy, można barszcz zagęścić, jedną łyżkę mąki rozrobić w odrobinie zimnej wody i zaprawić barszcz. Na koniec dodać śmietanę. Barszcz czerwony podaje się z ziemniakami ugotowanymi . Smacznego!

15 grudnia 2019

Sernik

Sernik ciasto nie tylko na święta, lubią go prawie wszyscy. Dziś zrobimy sernik z twarogu, na cieście kruchym.

Składniki na ciasto:

  • 15 dkg mąki
  • 7,5 dkg cukru
  • 7,5 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 0,75 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Ciasto: Masło posiekać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajko zagnieść ciasto. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto, odstawić w chłodne miejsce, aby stężało.
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać i dodawać po łyżce zmielonego sera, dolewając po trochu mleka. Na koniec dodać olej, ubić i wymieszać z budyniem. Białko ubić na sztywno, piana musi stać, i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać masę sernikową na ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni, piec około godzinę. Sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Smacznego!

14 grudnia 2019

Kiszka pasztetowa

Kiszka pasztetowa, nie jest trudna do zrobienia w domowych warunkach, a warto, bo jest smaczna i trudno taką kupić. 



Składniki:

  • 1 kg podgardla bez skóry
  • 0,30 kg wątróbki
  • 3 czerstwe bułki
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • jelita wieprzowe

Wykonanie:
Podgardle wymyć, przekroić na 2 części, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i gotować powoli, aż  mięso będzie miękkie. Wątrobę wymyć, zagotować trochę wody w garnuszku, wrzucić na wrzącą wodę wątrobę, po zagotowaniu wyłączyć grzanie. Gdy mięso jest miękkie wyjąc je. Kaszę manną zalać rosołem, tak aby tylko ją przykryć. Bułki namoczyć w rosole. W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso i odciśnięte bułki. Dodać przyprawy do smaku sól, pieprz, startą gałkę i majeranek, dodać namoczoną kaszę manną. Wszystko dobrze wymieszać, masa na kiszkę musi być luźniejsza niż na kotlety mielone, jeśli masa jest za ścisła, dodać trochę rosołu, jeśli za rzadka dodać tartej bułki. Jelita wymyć i za pomocą maszynki do mięsa i specjalnego lejka nałożyć masę do jelit. Nadziać jelita trzeba luźno, bo w czasie parzenia kiszka pasztetowa zwiększy swoją objętość. Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć kiszkę i parzyć przy temperaturze 85 stopni przez 40 minut. Pilnować aby woda z kiszką pasztetową nie zagotowała się. Smacznego!

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

13 grudnia 2019

Keks jogurtowy

Keks ciasto świąteczne, ale nie tylko, często jest suche, dodanie jogurtu sprawia, że keks jest wilgotny, dłużej zachowuje świeżość, po prostu jest pyszny.


Składniki:

Wszystko mierzymy kubeczkiem od jogurtu

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram bakalii
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:
Przygotować bakalie: orzechy posiekać, rodzynki, śliwki suszone sparzyć gorącą wodą, odcedzić dobrze. Można jeśli ktoś ma dodać kilka wiśni pozostałych z nalewki, suszone gruszki, jabłka, skórkę pomarańczową, po prostu co kto lubi. Przygotować ciasto do keksu:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i bardzo ważne, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników, lub łyżką, ale dokładnie. Na koniec wsypujemy bakalie wymieszane z mąką. Keks przekładamy do wąskiej blaszki,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na godzinę, sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest mokry, pieczemy jeszcze chwilę, do suchego patyczka. Keks jogurtowy zawiera dużo bakalii, dlatego trudno przewidzieć dokładny czas pieczenia. Smacznego!

12 grudnia 2019

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Dania z makaronu są bardzo smaczne, a dodatek szpinaku i chudego mięsa sprawia, że danie jest sycące i zdrowe.


Składniki:

Makaron

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina wody

Sos:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 kg szpinaku liście
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Z mąki i jajek zagnieść ciasto, dodać sól, i jeśli trzeba trochę wody. Rozwałkować na 2 placki, zostawić, aby przeschły. Pokroić na długie wstążki. 
Przygotować sos: pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Szpinak świeży wymyć dokładnie, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni obsmażyć mięso kurczaka z każdej strony, dodać cebulę, posolić, dodać pieprz do smaku i chwilę smażyć. Dodać szpinak, można większe liście pokroić, dusić chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wrzucić makaron, jak wypłynie zmniejszyć grzanie i chwilkę pogotować, odcedzić makaron. Doprawić sos startą gałką, pieprzem i solą, dodać śmietanę, na koniec jeśli trzeba dodać trochę wody od gotowania makaronu. Makaron wyłożyć na talerz, na wierzch nałożyć sos, lub po prostu wymieszać makaron z sosem. Smacznego!  Jak zrobić makaron  Makaron Domowy

11 grudnia 2019

Pierogi z jagodami



Pierogi z jagodami są bardzo dobre, dlatego latem robię je często, a jagody zamrażam, żeby jesienią i zimą cieszyć się ich smakiem. Dziś będą pierogi z jagód ze śmietaną kwaśną , którą można zastąpić jogurtem i z cukrem.



Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli


Nadzienie:
  • 0,5 litra jagód świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do polania:
  • Śmietana kwaśna 12% lub jogurt

Wykonanie:
Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Jagody jeśli świeże umyć i obsuszyć, mrożone wyjąć w ostatniej chwili przed lepieniem pierogów. Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby pierogi dobrze się kleiły. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką jagody i trochę cukru z mąką ziemniaczaną i zlepić. Jeśli robimy pierogi z jagód mrożonych, nie należy ich rozmrażać, trzeba szybko nadziewać pierogi, dodać cukru z mąką ziemniaczaną, zlepić i  ułożyć na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć grzanie i gotować 5 minut. Wyjąć pierogi na talerz, polać śmietaną lub jogurtem, posypać cukrem. Smacznego!  Leniwe pierogi











10 grudnia 2019

Sałata lodowa z jabłkiem i serem Feta

Sałatka z sałaty lodowej z jabłkiem, serem Feta i papryką, zdrowa przekąska czy nawet danie na kolacje. Przepis jest prosty, a sałatka smaczna i zdrowa.


Składniki:

  • sałata lodowa
  • 1 jabłko
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałek sera Feta
  • 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Marynata do jabłka:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Sok z cytryny świeżo wyciśnięty wymieszać dokładnie z miodem. Jabłko wymyć dokładnie, nie obierać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, polać marynatą i zostawić na godzinę, aby jabłko się zamarynowało. Sałatę lodową wymyć, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, a pomidory w paseczki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Na sałacie ułożyć pokrojony ser, paprykę, pomidory suszone i marynowane jabłka. Jabłka są pyszne, mięciutkie, nadają sałatce smaku. Do pozostałej marynaty z jabłek dodać olej spod pomidorów suszonych, wymieszać i polać sałatkę. Na koniec posypać orzechami. Sałatka z sałaty lodowej z marynowanym jabłkiem gotowa. Smacznego!  Sałatka z karmelizowanym burakiem

9 grudnia 2019

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to danie obiadowe, pożywne i smaczne, zawierające sporą ilość warzyw, które są potrzebne w żywieniu dzieci, osób dorosłych jak i starszych.


Składniki:

  •  0,25 kg mięsa z kością drobiowego lub wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mały kalafior
  • zielony koperek
  • zielone listki selera, pora i pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 30 % lub 18%
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować. Zebrać szumowiny, gotować na wolnym ogniu, trochę posolić zupę. Obrać marchew, pietruszkę, umyć. Marchew pokroić w kostkę, a pietruszkę naciąć, dodać do zupy razem z selerem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Łodygi pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać kalafior, por, pokrojone łodygi kalafiora i zagotować. Dodać do zupy ziemniaki, zielone liski selera i pora. Gdy ziemniaki miękkie, pokroić koperek i natkę pietruszki, dodać do zupy. Dosolić do smaku i zaprawić śmietaną. Jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste zupy, może zaprawić zupę mąką. Smacznego!   Kapuśniak ze słodkiej kapusty

8 grudnia 2019

Deser waniliowy

Każdy niedzielny obiad powinien kończyć się deserem. Desery lubią prawie wszyscy, a szczególnie dzieci. Deser waniliowy jest bardzo prosty i zdrowy, smaczny i na każdą porę roku.


Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • konfitura wiśniowa, lub sok 

Wykonanie:
Żółtka ukręcić z cukrem do białości, dodać mąkę i odrobinę mleka, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować, dolać trochę do żółtek z mąką, wymieszać. Żółtka z mąką i mlekiem wlać na wrzące mleko i energicznie mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Przygotować cztery pucharki , nalać gorący deser, wystudzić. Przed podaniem każdą porcję deseru udekorować konfiturą lub sokiem. Smacznego!  Galaretka z owocami

7 grudnia 2019

Sernik Szachownica

Serniki to moje ulubione ciasta, a na specjalne okazje robię Sernik Szachownicę. Ciasto bardzo smaczne, ser połączony z ciastem kakaowym, wymaga trochę pracy, ale warto. Idealne ciasto na święta, imieniny czy inne uroczystości.

Składniki:
Ciasto kakaowe
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka dżemu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy dodajemy resztę składników i miksujemy. Ciasto wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche ciasto.
Sernik:
  • 1 wiaderko sera
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka czubata kaszy manny
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem, dodając po trochu ser. Na koniec dodać olej i budyń z kaszą. Białko ubić na sztywno, tak żeby piana stała i delikatnie wymieszać z masą sernikową.
Zimne ciasto kakaowe pokroić wzdłuż na 7 pasków. W blaszce ułożyć na dnie 4 paski, tak aby na boku blaszki był pasek ciasta przy brzegu, potem przerwa , pasek ciasta , przerwa , pasek ciasta , przerwa i pasek ciasta. W puste przerwy między paskami ciasta ,wlać połowę masy sernikowej, następnie tam gdzie była masa sernikowa, ułożyć paski ciasta, a gdzie były paski ciasta, wlać masę sernikową. Wstawić do piekarnika na 170 stopni i piec około godziny. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika, otworzyć piekarnik i niech sernik chwilę odpocznie. Proszę się nie martwić, że ciast się spali, piekę ten sernik od wielu lat, jeśli piekarnik nie przypala, to nic się nie stanie. Sernik Szachownicę polewamy po wierzchu polewą czekoladową. 
Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki wody
  • 4 kawałki czekolady
Wszystko rozpuścić mieszając na wolnym ogniu i polać ciasto. Sernik Szachownica gotowa, smacznego!



6 grudnia 2019

Surówka z kalarepki

Dodatkiem do każdego drugiego dania powinna być porcja warzyw, najlepiej surowych, lub gotowanych na parze. Surówka z kalarepki jest bardzo prosta i szybka, a zawiera dużo potrzebnych witamin i mikroelementów.


Składniki:

  • 1 kalarepka
  • 1 duża marchew
  • 2 jabłka
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju spod suszonych pomidorów

Wykonanie:
Kalarepkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć tak jak marchew. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok. Kalarepkę, marchew i jabłka włożyć do salaterki, polać sokiem z cytryny, posypać odrobiną soli, cukru, jeżeli jabłka są słodkie nie trzeba cukru, dodać olej i dobrze wymieszać. Surówkę przygotować co najmniej pół godziny przed obiadem, aby warzywa zmiękły i całość nabrała smaku. Surówka z kalarepki jest smaczna, można ją podać do mięsa, ale też do ryby. Smacznego!   Zobacz także Bukiet z warzyw

5 grudnia 2019

Kaczka w pomarańczach

Dziś w Domu pełnym mięty... przygotujemy kaczkę w pomarańczach, danie proste, smaczne, na święta i nie tylko.



Składniki:

  • Kaczka najlepiej wiejska
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka majeranku
  • papryka słodka
  • tłuszcz 
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kaczkę podzielić na porcje: odciąć skrzydełka, udka, wyciąć całe piersi. Pozostałą część zostawić na zupę. Pomarańcze dobrze umyć, sparzyć. Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód, ocet, pół łyżeczki papryki, pieprz, majeranek. Dobrze wymieszać, obtoczyć kaczkę, włożyć do naczynia i do lodówki na godzinę. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kaczkę wyjąć z marynaty, obsuszyć i smażyć na gorącym tłuszczu, każdy kawałek z obydwu stron na złoto. Zmniejszyć o grzanie, podlać marynatą, posolić i dusić pod przykryciem, aż będzie kaczka miękka. Pilnować czy sosik się nie wygotował, w razie potrzeby uzupełnić wodą lub rosołem. Pod koniec duszenia, pozostałą część pomarańczy pokroić w półplasterki i poukładać na każdej części kaczki, chwilę poddusić. Kaczka w pomarańczach nie jest sucha, tylko soczysta i smaczna. Można ją zrobić w ten sam sposób w piekarniku, obsmażyć i włożyć do rękawa do pieczenia, upiec. Smacznego!

4 grudnia 2019

Chleb Graham

Dziś przepis na chleb Graham, pyszny i zdrowy chleb, a najważniejsze, że nie wymaga dużo pracy, wystarczy składniki wymieszać łyżką.


Składniki:

  • 13 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 17 czubatych łyżek otrąb
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki soli
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml wody

Wykonanie:
Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, dodać trochę letniej wody, wymieszać i zostawić aby wyrosły. Do miski wsypać mąkę, dodać otręby: 4 łyżki żytnich i 13 pszennych, dodać sól i wymieszać. Jogurt połączyć z wodą, dodać miód, wymieszać i wlać do mąki, dodać wyrośnięte drożdże, olej. Chleb wymieszać dokładnie łyżką, 2-3 minuty, jeśli jest za gęsty dodać 2-3 łyżki wody. Przykryć miskę ściereczką i postawić do wyrośnięcia ( mój rósł godzinę). Gdy chlebek wyrośnie przełożyć ciasto do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką wierzch, posypać odrobiną otrąb, przykryć ściereczką i niech rośnie. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć chleb, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni grzanie góra-dół i upiec. Chleb Graham piecze się 50 minut, waży po upieczeniu 900 gram. Smacznego!   Bułki z przedziałkiem

3 grudnia 2019

Zupa śledziowa wigilijna

W Domu pełnym mięty... nie może być wigilii bez zupy śledziowej. Zupa od wielu pokoleń gości na naszym stole, bardzo prosta, a jednocześnie smaczna.




Składniki:

  • 6 płatów śledzia solonego
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 małe jabłko 
  • 4-5 łyżek śmietany
  • sól

Wykonanie:
Płaty śledziowe wymyć, zalać zimną wodą i wymoczyć z nadmiaru soli. Cebulę obrać, pokroić w plastry włożyć do dużej salaterki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować 5 szklanek wody, wrzącą zalać cebulę. Jak śledzie się wymoczą, pokroić na kawałki 3-4 centymetrowe, dodać  do zimnej wody z cebulą, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach dodać do zupy śledziowej.Na koniec dodać śmietanę, doprawić sokiem z cytryny, jeśli trzeba to solą i pieprzem. Zupę śledziową podajemy do ugotowanych w całości ziemniaków, podanych oddzielnie. Smacznego!

2 grudnia 2019

Chrzan domowy

Chrzan domowy pyszny dodatek do białej kiełbasy, ale też do mięsa, do sosu, nawet do zupy chrzanowej. Dziś zrobimy chrzan domowy, prosty przepis dla każdego.


Składniki:

  •  15 dkg obranego korzenia chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody


Wykonanie:
Chrzan obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Najlepiej zrobić to na powietrzu, chrzan ma bardzo ostry zapach, dlatego na powietrzu nie będzie taki intensywny. Wycisnąć sok z umytej cytryny, dodać sól, cukier i wrzącą wodę. Wrzącą wodą z cytryną i przyprawami zalać chrzan, możliwie szybko, ponieważ chrzan może zrobić się ciemny, dobrze wymieszać, przełożyć do słoiczka. Z porcji tej wychodzi mały słoik 220 gram. Chrzan domowy jest bardzo dobry i zdrowy, nie ma w nim żadnych konserwantów, a zrobienie go, to tylko parę minut. Bardzo smaczny jest z dodatkiem śmietany. Smacznego!
   Majonez domowy

1 grudnia 2019

Keks domowy

Keks domowy to ciasto, które można upiec wcześniej, zyskuje wtedy na smaku. Proste zawsze się udaje, trzeba tylko trzymać się przepisu. Keks domowy to idealne ciasto na święta, uroczystości, ale też na niedzielę.


Składniki:

  • 250 gram masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek
  • 20 dkg różnych bakalii: orzechów, migdałów, suszonych moreli, daktyli, skórki pomarańczowej, śliwek suszonych

Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, odsączyć namoczyć w podgrzanym rumie. Orzechy, migdały pokroić drobno. Śliwki suszone i inne suszone owoce namoczyć, aby zmiękły i pokroić. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , rozpuszczonym zimnym masłem, dobrze zmiksować. Rodzynki wraz z rumem dodać do keksu, pozostałe owoce dobrze odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta, orzechy, migdały i na koniec odrobinę soli. Keks przełożyć do 2 małych foremek keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia, lub do jednej dużej wąskiej foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć keks i piec godzinę, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Keks domowy ma dużo bakalii, zachowuje dosyć długo świeżość. Smacznego!   Ciasto Żebrak