Składniki:
- 450 gr.mrożonego szpinaku mielonego
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 owoc granatu
Krem:
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka agrestowa
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/3 szklanki wrzącej wody
Szpinak rozmrozić, wycisnąć wodę.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, powoli wlewać olej, dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i delikatnie wymieszać, aż wszystko się połączy. Foremkę okrągłą 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wstawić do piekarnika i piec 1 godz.w 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, odciąć 1/4 ciasta z wierzchu i pokruszyć na drobne okruszki. Przygotować krem. Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę schłodzoną ubić dodając cukier puder, pod koniec wlać rozpuszczoną galaretkę. Krem przełożyć na ciasto, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem. Na koniec ozdobić z wierzchu pestkami granatu. Schłodzić 2 godziny w lodówce. Smacznego!