Składniki:
- 4 płaty śledziowe solone
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 100 ml oleju
- 1 szklanka wody
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie zalać zimną wodą i wymoczyć. Rodzynki i żurawinę zalać gotowaną wodą. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Na dużą patelnię wlać olej i przesmażyć cebulę, jak zmięknie dodać marchew, wodę i razem dusić pod przykryciem, 15- 20 minut,aż warzywa będą miękkie. Dodać resztę składników oprócz śledzi, żurawiny i rodzynków. Dusić 10 minut. Wyłączyć gaz, dodać rodzynki i żurawinę. Śledzie pokroić w dwu centymetrowe kawałki, dodać do warzyw, wymieszać, przełożyć najlepiej do słoika. Śledzia w pomidorach należy przygotować co najmniej 2 dni wcześniej, aby składniki się połączyły. Śledź w pomidorach gotowy. Smacznego! Zobacz Paprykarz z ryby w słoikach
apetyczne te śledziki
OdpowiedzUsuńDziękuje, są też smaczne, radzę spróbować, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to przeciwstawne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuń