Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
- 3/4 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 15 dkg mąki
- 7,5 dkg cukru
- 7,5 dkg masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Najpierw robimy ciasto kruche, które będzie na spodzie sernika. Wszystkie składniki ciasta, oprócz jajka posiekać, dodać jajko i zagnieść ciasto kruche. Przygotować prostokątną blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić całe dno blaszki. Sernik: żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy, dodawać po łyżce sera z wiaderka. Na koniec dodajemy olej, budyń i kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, musi piana stać, delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około godziny. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, tylko otwieramy drzwiczki na 15 minut i dopiero wyjmujemy. Sernik Pianka gotowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz