Składniki:
- 1 burak
- ser Feta
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- sałata lodowa
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Buraka upiec w łupinie, można ugotować, ale pieczony moim zdaniem jest smaczniejszy, obrać i pokroić w kostkę 1 cm/1 cm. Sałatę lodową, wymyć osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć sałatę na talerzu, może być też rukola lub miks sałat. Słonecznik uprażyć chwilę na suchej patelni. Na patelnie dać masło i miód chwilkę podgrzać, wrzucić pokrojonego buraka i karmelizować go przez chwilę ze wszystkich stron, aż cały sosik wyparuje, a buraczki będą błyszczące. Karmelizowane buraki ułożyć na sałacie, na wierzch położyć kilka kostek Fety, posypać pestkami słonecznika. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Sałatka z karmelizowanym burakiem jest pyszna i zdrowa. Smacznego!
Zobacz także Sałatka z jarmużem
Zobacz także Sałatka z jarmużem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz