Początek jesieni

2 listopada 2019

Sałatka kolorowa

Sałatki zdrowe, smaczne, kolorowe zachęcają do jedzenia, a można je jeść do woli, bo nie tuczą. W Domu pełnym mięty... robimy dużo sałatek, prostych, szybkich i takich bardziej pracochłonnych. Dziś sałatka szybka z ostatnich pomidorów tego sezonu.


Składniki:

  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty
  • 1 pomidor czarny
  • papryka 
  • ser feta 
  • miks sałat
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 suszone pomidor
  •  Sos:
  • 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina pieprzu
  • oregano
  • 1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Sałatę wymyć, osuszyć, porwać na małe kawałki i ułożyć na talerzu. Paprykę opiec nad gazem, zdjąć skórkę i pokroić. Na sałacie ułożyć rzędami pomidory, między rzędami pomidorów dać paprykę. Ser feta pokroić i ułożyć na sałatce. Pomidory suszone pokroić i dać na wierzch sałatki, przybrać oliwkami. Sos dobrze wymieszać polać sałatkę. Sałatka idealna na kolację lub do pracy na drugie śniadanie. Smacznego!
Zobacz także Sałatka z jarmużem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz