Początek jesieni

24 listopada 2019

Rogaliki bez jajek

W naszym domu często pieczemy ciastka, lubimy też rogaliki. Jest wiele przepisów na rogaliki, ja najczęściej piekę rogaliki krucho-drożdżowe, są smaczne, bez jajek, długo zachowują świeżość, przepis ma 40 lat.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 gram masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży świeżych


Wykonanie:
Mleko podgrzać lekko, drożdże zasypać cukrem i zalać mlekiem, postawić na chwilę niech zaczną pracować. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło o temperaturze pokojowej, posiekać łącząc mąkę z masłem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto na rogaliki nie musi rosnąć, robimy z niego kulę, którą dzielimy na 8 części, od razu zaczynamy wałkować jedną część ciasto na średnie kółka, mniej więcej wielkości talerzyka deserowego. Każde kółko dzielimy na 8 części. Powstanie nam 8 trójkątów, na podstawie trójkąta nakładamy nadzienie, zwijamy rogalik zakrywając nadzienie do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce, pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Ja smaruję rogaliki rozmąconym jajkiem i posypuję cukrem. Nadzienie do rogalików może być różne: marmolada, masa makowa, orzechowa, smażone jabłka. Rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Z tej porcji otrzymamy 64 rogaliki. Smacznego! Zobacz jeszcze Ciasteczka dziadunia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz