Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 cebula średnia
- 1 łyżka czubata mąki
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych otworach, kto posiada malakser może zetrzeć w nim. Dodać mąkę, wymieszać, dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść łyżkę ciasta i smażyć na średni ogniu do zrumienienia. Jeśli ogień będzie za duży placki będą w środku surowe, a na zewnątrz mogą się przypalić, jeśli zaś za mały wchłoną za dużo tłuszczu. Placki ziemniaczane są pyszne same, ale można je podawać na słodko z cukrem, lub na ostro z kwaśną śmietaną i z łososiem wędzonym, nie którzy jedzą placki z twarogiem. Placki ziemniaczane pięknie pachną, zachęcają nas do jedzenia. Smacznego!
Pyszne i chrupiace :-)
OdpowiedzUsuń