Szybki i zdrowy obiad z piersi kurczaka z warzywami polecany dla wszystkich, tych na diecie i tych co lubią dobrze zjeść. W Domu pełnym mięty... bardzo często robimy to danie, wykorzystując dużo warzyw. Jest to porcja na dwie osoby, ale to zależy od apetytu, bo danie jest bardzo smaczne.
- 1 połówka piersi z kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 białej części pora
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1/4 kalafiora
- 1 pomidor
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka wina czerwonego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- trochę pieprzu
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć dobrze pokrojoną pierś w marynacie i wstawić do lodówki, na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa obrać, umyć. Cebulę i por pokroić w półplasterki. Marchew, pietruszkę, seler pokroić w cienkie słupki w tzw. zapałkę. Paprykę obrać, wyjąć nasiona, pokroić w paseczki, a kalafior podzielić na różyczki. Rozgrzać olej na patelni wrzucić pierś i obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i dusić na wolnym ogniu. Jak cebula zmięknie dodać marchew obsmażyć, pietruszkę, seler i dusić chwilę. Jak warzywa są na wpół miękkie dodać paprykę i kalafior. Przykryć pokrywką dusić na małym ogniu 5-10 minut, dodać pokrojonego na cząstki pomidora ,doprawić solą i pieprzem posypać pokrojoną natką pietruszki. Pierś z kurczaka z warzywami gotowa. Smaczna jest z ryżem, kaszą ,a nawet z chlebem.
Zobacz także Pierś z kurczaka na jarmużu
Zobacz także Pierś z kurczaka na jarmużu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz