Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula do polania pierogów
- 1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 bułki czerstwej
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu, mięso wieprzowe zmielić razem z bułką, dodać jajko sól, pieprz do smaku , cebulkę, wyrobić dodać trochę rozmarynu najlepiej świeżego drobno pokrojonego.
Ciasto:
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć grzanie i gotować 8-10 minut. Wyjąć pierogi łyżką cedzakową. Cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki. Smacznego!
8 min gotować pierogi to stanowczo za długo .3 min. zupełnie wystarczy 🌹
OdpowiedzUsuńTrzeba gotować 8 minut, gdyż w środku jest surowe mięso, pozdrawiam!
UsuńDlatego jest waśnie ciasto grubsze żeby się szybko nie rozleciały
UsuńTo mieso surowe
UsuńTak
UsuńPierogi b.dobre
OdpowiedzUsuńNajlepiej mięso przesmażyć , żeby nie było surowe. Wówczas pierogi gotujemy krótko po wypłynięciu 2,-3 minuty.
OdpowiedzUsuńWtedy beda suche
UsuńTo prawda, to są pierogi z surowym mięsem, jeśli chcemy z gotowanym, to trzeba zmielić ugotowane mięso
UsuńPodsmażone mięso z 15 min . nie jest suche. Pierogi są smaczne i bezpieczne, że surowe mięso może być niedogotowane w pierogach. Kiedyś się zatrułam właśnie mięsem mielonym w faszerowanych warzywach mimo, że były w piekarniku, ale chyba zbyt krótko. Teraz zawsze przesmażam mięso do farszu czy do pierogów. Przesmażne a gotowane to dwie różne sprawy . .
UsuńPrzesmażone zupełnie inaczej smakuje!
UsuńTo prawda, to już inne pierogi.
UsuńJa gotuję 5 minut z surowego mięsa i są pyszne
OdpowiedzUsuń