Początek jesieni

25 listopada 2019

Pierogi z mięsem mielonym

Dom pełen mięty... zaprasza dziś na pierogi, ale inne : z surowego mięsa mielonego z rozmarynem. Pierogi są pyszne, a przygotowanie farszu szybkie. Mięso mielone może być wieprzowe, lub mieszane z wołowym, a nawet drobiowe.




Składniki:



Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula do polania pierogów

Farsz:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki czerstwej
  • sól 
  • pieprz
  • rozmaryn
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu, mięso wieprzowe zmielić razem z bułką, dodać jajko sól, pieprz do smaku , cebulkę, wyrobić dodać trochę rozmarynu najlepiej świeżego drobno pokrojonego.
Ciasto: 
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć grzanie  i gotować 8-10 minut. Wyjąć pierogi łyżką cedzakową. Cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki.  Smacznego!

13 komentarzy:

  1. 8 min gotować pierogi to stanowczo za długo .3 min. zupełnie wystarczy 🌹

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba gotować 8 minut, gdyż w środku jest surowe mięso, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dlatego jest waśnie ciasto grubsze żeby się szybko nie rozleciały

      Usuń
    3. To mieso surowe

      Usuń
  2. Pierogi b.dobre

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej mięso przesmażyć , żeby nie było surowe. Wówczas pierogi gotujemy krótko po wypłynięciu 2,-3 minuty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy beda suche

      Usuń
    2. To prawda, to są pierogi z surowym mięsem, jeśli chcemy z gotowanym, to trzeba zmielić ugotowane mięso

      Usuń
    3. Podsmażone mięso z 15 min . nie jest suche. Pierogi są smaczne i bezpieczne, że surowe mięso może być niedogotowane w pierogach. Kiedyś się zatrułam właśnie mięsem mielonym w faszerowanych warzywach mimo, że były w piekarniku, ale chyba zbyt krótko. Teraz zawsze przesmażam mięso do farszu czy do pierogów. Przesmażne a gotowane to dwie różne sprawy . .

      Usuń
    4. Przesmażone zupełnie inaczej smakuje!

      Usuń
    5. To prawda, to już inne pierogi.

      Usuń
  4. Ja gotuję 5 minut z surowego mięsa i są pyszne

    OdpowiedzUsuń