Składniki:
- 1,8 kg ćwiartek z kurczaka, lub cały kurczak
- 1 kg chudego mięsa wieprzowego( żeberka schabowe)
- 0,80 kg podgardla lub surowego boczku
- 0,20 kg wątróbki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 czerstwe bułki
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mięso na pasztet dobrze wymyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i dodać do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Osolić zmniejszyć ogień i ugotować do miękkości mięsa. Wątróbkę wymyć i tylko zagotować, dłuższe gotowanie sprawi, że będzie twarda i nie smaczna. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, przestudzić obrać z kości. W rosole namoczyć czerstwe bułki. Mięso, wątróbkę, namoczone i odciśnięte bułki, ugotowaną marchewkę zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa, są specjalne gęste sitka do pasztetu, ale można i normalnymi do mięsa. Do masy dodać żółtka, przyprawy: gałkę zetrzeć, majeranek rozetrzeć w dłoniach, pieprz i sól do smaku. Na koniec ubić białka i delikatnie wszystko połączyć z masą mięsną. Pasztet musi być pikantny. Jeśli masa jest za gęsta dolać rosołu z gotowanego mięsa. Nałożyć do blaszek i upiec w temperaturze 175 stopni przez 80 minut. Pasztet domowy jest bardzo smaczny z dodatkiem żurawiny do mięs. Smacznego!
domowy pasztet to jest to
OdpowiedzUsuńTo prawda , pozdrawiam!
UsuńJa trzy dni temu też robiłam tylko z pomieszanego mięsa królika,kaczki,wieprzowiny
OdpowiedzUsuńA czym wysmarować blaszkę do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNajlepiej smalcem, a jak w aluminiowej jednorazowej nie trzeba smarować, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeśli w aluminiowej to zawsze wykładam papierem. Staram się unikać piec w aluminium.
UsuńZ takiej proporcji ile wyjdzie blaszek aluminiowych
OdpowiedzUsuńWyszły 3 kilogramowe foremki i jedna mała, 300 gram.
UsuńJa wiem do czego ale ktoś mógłby nie wiedzieć, po co te jajka?
OdpowiedzUsuńJajka w pasztecie są tak samo potrzebna jak w kotletach mielonych, dzięki nim pasztet się trzyma, można ładnie go pokroić, białko można dodatkowo ubić, dodają także smaku, pozdrawiam!
UsuńZgadzam się😃
OdpowiedzUsuń