Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ryby
- 3 marchewki
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 szklankę wywaru z ryby
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżkę ketchupu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżkę wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100 ml oleju
- sól
- słoiki najlepiej małe
Wykonanie:
Ugotować wywar do ryby, dodać jedną marchewkę, pietruszkę i seler. Ugotować ryż w osolonej wodzie, nie może być za miękki. Po 15 minutach włożyć rybę do wywaru i gotować ją na wolnym ogniu 15 minut. Rybę dokładnie obrać z ości, może być też filet z ryby ale świeży. Cebule, paprykę pokroić drobniutko w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych otworach, warzywa z wywaru też zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulę i poddusić aby troszkę zmiękła, dodać marchewkę, paprykę i warzywa z wywaru, poddusić i podlać wywarem z ryby. Dusić 15 minut, dodać ugotowany ryż, rybę i resztę składników, doprawić do smaku. Paprykarz musi być pikantny. Przygotować małe słoiki , wymyć dokładnie, wyparzyć. Nałożyć paprykarz do słoików, starać się delikatnie upychać, pozbywając się w ten sposób powietrza i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać słoiki wodą do 3/4 wysokości, pasteryzować od zagotowania 35 minut na wolnym ogniu. Paprykarz z ryby jest bardzo smaczny, pyszny dodatek na kanapkę. Smacznego!
Witam. Ile taki paprykarz może stać w słoiku?
OdpowiedzUsuńW lodówce, lub w chłodnej piwnicy trzy miesiące, dłużej nigdy nie doczekał, bo szybko zjedzony, pozdrawiam!
Usuń