Jarmuż bardzo zdrowe warzywo, jesienią dostępne wszędzie, dziś wykorzystamy je jako farsz do kotletów mielonych. Kotlety z mięsa wieprzowego, a w środku jarmuż, można zastąpić go szpinakiem.
- 0.5 kg mięsa wieprzowego
- 1 czerstwa mała bułka
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Farsz:
- 25 dkg jarmużu
- 3 cm sera Feta
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Wykonanie:
Mięso wymyć, bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie. Zmielić mięso razem z bułką. Do masy dodać sól, pieprz do smaku, jajko i wyrobić, jeżeli masa jest za sucha można dodać łyżkę wody, ale to zależy od mięsa.
Przygotować farsz: jarmuż umyć, listki oderwać od grubych gałązek, włożyć do garnka, troszkę posolić i zalać gotowaną wodą, zagotować i na wolnym ogniu pogotować 10 minut, aż listki będą miękkie. Odcedzić dobrze na sicie, pozbyć się nadmiaru wody, pokroić drobno, przełożyć do miseczki. Ukroić kawałek sera Feta, rozdrobnić go widelcem, dodać do jarmużu i dobrze wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, lub drobniutko pokroić, dodać do jarmużu, doprawić pieprzem.
Rękę maczać w wodzie, nabierać mięsa, rozpłaszczyć, na środek położyć czubatą łyżeczkę jarmużu, zlepić i uformować kotleta. Kotletów z jarmużem z tej porcji wychodzi 10, ale to zależy od ich wielkości. Rozgrzać tłuszcz na patelni, każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i smażyć na początku na większym ogniu z każdej strony, potem zmniejszyć ogień i dosmażyć kotlety. Czas smażenia to mnie więcej 15 minut. Kotlety z jarmużem to bardzo zdrowe i smaczne danie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz