Dom pełen mięty... zaprasza na faszerowaną kapustę pekińską. Kapusta pekińska dostępna jest cały rok, faszerowana jest pyszna, a co najważniejsze, w farszu są warzywa z mięsem, które dodają smaku , a dzieci jedzą je, chociaż warzyw nie bardzo lubią.
Składniki:- 1 kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- 1 kg mięsa mielonego mieszanego ( najlepiej łopatka, biodrówka, trochę boczku)
- 100 gram ryżu
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- zielony koperek
Sos:
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 1 łyżka mąki
- woda
- pieprz
- sól
- łyżka masła
Wykonanie:
Ryż ugotować z odrobiną soli, ostudzić. Kapustę podzielić na liście sparzyć krótko, ściąć delikatnie gruby nerw. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach. Natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso zmielić dodać ugotowany i ostudzony ryż, cebulę, paprykę, marchew, pietruszkę, wyrobić ręką, osolić i popieprzyć do smaku. Na liść kapusty nałożyć farsz, zawinąć jak gołąbek i ułożyć w garnku dosyć ciasno jeden przy drugim. Z porcji tej wychodzi 20 średnich porcji, ale zależy to od wielkości liści kapusty pekińskiej. Kapustę zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć garnek i gotować na małym ogniu.
Sos- na patelni rozgrzać masło, cebulkę pokroić w kosteczkę, przesmażyć, dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone) smażyć, aż pomidory się rozgotują. Sos przetrzeć przez sito, lub zmiksować dodać do kapusty. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu, dodać sól i pieprz do smaku. Całość posypać pokrojonym koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz