Dziś będziemy gotować kapuśniak, ale ze słodkiej kapusty. Zupa pożywna, prosta i smaczna. Często gości na naszym stole w Domu pełnym mięty... chociaż lubimy też kapuśniak z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 1/2 kg kapusty
- 60 dkg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 40 dkg żeberek lub kości
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Mięso dobrze opłukać, zalać 1.5 litra wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć ogień i niech się gotuje. Włoszczyznę obrać, umyć. Kapustę poszatkować drobno, a cebulę pokroić w kostkę. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać włoszczyznę, posolić i dodać kapustę. Trochę pogotować, jak kapusta zmięknie dodać pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Rozgrzać tłuszcz na patelni wsypać cebulę, zrumienić, wsypać mąkę zrumienić na złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, dodać wywaru i zagęścić zupę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny dodać majeranek. Kapuśniak ze słodkiej kapusty gotowy. Smacznego!
W moim domu taka zupka nazywała się PARZYBRODA.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.