Początek jesieni

10 listopada 2019

Jajecznica z jarmużem

Na śniadanie najlepsza jest jajecznica. W Domu  pełnym mięty... bardzo często gości na naszym stole. Jajecznicę robimy różnie , z boczkiem i cebulą, z grzybami, ze szpinakiem, ze szczypiorkiem, a dziś zrobimy z jarmużem.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 liści jarmużu
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Jarmuż umyć, oberwać grube nerwy, zalać wrzącą wodą, zagotować i parzyć 1-2 minuty. Odlać wodę, zalać zimną wodą, odcedzić i pokroić. Masło rozgrzać na patelni wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć, dodać jarmuż, przesmażyć, dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, lub drobniutko pokrojony. Jajka wybić do miseczki, dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem i wlać na patelnię, zamieszać, smażyć do ścięcia jajek. Zdrowa i pyszna jajecznica z jarmużem gotowa. Podobnie robi się jajecznicę ze szpinakiem, tylko szpinaku nie trzeba parzyć. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz