Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, a w połączeniu z warzywami daje nam bardzo zdrowe danie. W
Domu pełnym mięty... już wiele razy o tym pisałam, lubimy warzywa i są częstym gościem na naszym stole.
- 60 dkg piersi z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- kawałek selera
- 1/2 kalarepki
- 1 pomidor
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- pieprz
- sól
- zielona pietruszka
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Mięso wymyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dobrze obtoczyć w marynacie, odstawić do lodówki na mniej więcej pół godziny. Warzywa obrać, wymyć i pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w półplasterki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony na rumiano, dodać cebulę i poddusić chwilę, aż cebula zmięknie. Przykryć patelnie, zmniejszyć gaz dodać pozostałą marynatę i 2 łyżki wody, dusić, dodać w razie potrzeby wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Nie trwa to długo, ale trudno podać dokładny czas. Dodać warzywa do mięsa i dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany i posypać zieloną pietruszką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz