20 listopada 2019

Gofry

Gofry pojawiają się u nas w Domu pełnym mięty...najczęściej, gdy zjawią się niespodziewani goście. Uwielbia je też nasz wnuk, nawet bez dodatków. Gofry są bardzo proste w wykonaniu, potrzebna jest jedynie gofrownica.


Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, ubijać i powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec gofry kilka minut do zrumienienia. Gofry są smaczne, puszyste i chrupiące, smakują z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami, a także z twarożkiem. Smacznego!

2 komentarze: