Składniki:
- 1/2 kg fasoli
- 1,5 litra wody
- 15 dkg boczku wędzonego
- 25 dkg kiełbasy
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- tłuszcz
- majeranek
- słodka papryka
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Fasolę umyć i namoczyć najlepiej na noc w wodzie. Następnie rano ugotować fasolę, tak żeby była miękka, ale nie popękana. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę zaś w półplasterki lub w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć cebulę, jak zmięknie dodać boczek, chwilkę smażyć i na koniec dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażyć. Do garnka z fasolą przełożyć podsmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą zagotować. Do tłuszczu, który pozostał po smażeniu boczku i kiełbasy, dodać mąkę, podsmażyć na złoty kolor, połączyć z fasolką. Dodać przyprawy. Sól do fasolki dodaje się na końcu, pieprz, majeranek i jeśli ktoś lubi przecier pomidorowy, ale nie koniecznie. Fasolka po Bretońsku to smaczna potrawa, a szybka w przygotowaniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz