12 listopada 2019

Fasolka po Bretońsku

Dziś w Domu pełnym mięty... danie z fasoli: fasolka po Bretońsku. Danie szybkie, proste, smaczne i bardzo zdrowe, a to dzięki fasoli.


Składniki:

  • 1/2 kg fasoli 
  • 1,5 litra wody
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 25 dkg kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz 
  • majeranek
  • słodka papryka
  • pieprz 
  • sól

Wykonanie:
Fasolę umyć i namoczyć najlepiej na noc w wodzie. Następnie rano ugotować fasolę, tak żeby była miękka, ale nie popękana. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę zaś w półplasterki lub w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć cebulę, jak zmięknie dodać boczek, chwilkę smażyć i na koniec dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażyć. Do garnka z fasolą przełożyć podsmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą zagotować. Do tłuszczu, który pozostał po smażeniu boczku i kiełbasy, dodać mąkę, podsmażyć na złoty kolor, połączyć z fasolką. Dodać przyprawy. Sól do fasolki dodaje się na końcu, pieprz, majeranek i jeśli ktoś lubi przecier pomidorowy, ale nie koniecznie. Fasolka po Bretońsku to smaczna potrawa, a szybka w przygotowaniu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz