Składniki:
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 40 dkg mąki
- 8 łyżek mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Posypka kokosowa:
- 25 dkg wiórków kokosowych
- 10 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 6 łyżek mleka
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy (na pół litra mleka)
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 kostka masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy kokosowej wymieszać w rondelku i zagotować, ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać powoli miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Wyłożyć ciasto na blachę, następnie wyłożyć masę kokosową. Blaszkę wstawić do piekarnika 170 stopni, piec 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.Po upływie 30 minut pieczenia, jeśli masa kokosowa jest rumiana, przykryć folią aluminiową ciasto i dopiec, zależy to od piekarnika, dlatego lepiej obserwować. Przygotować krem do ciasta: Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem, budyń z mąką wymieszać z pół szklanki mleka, wlać na gotujące mleko, zagotować mieszając budyń. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, dodawać po trochu budyń. Zimne ciasto najlepiej drugiego dnia, przekroić posmarować kremem. Ciasto Osa jest bardzo smaczne,a ostre żądła na wierzchu idealnie komponują się z kremem, nie za słodkie, smaczne ciasto. Smacznego!
Zobacz Ciasto Czułość
Zobacz Ciasto Czułość
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz