Początek jesieni

17 listopada 2019

Bukiet z warzyw


Warzywa nie muszę chyba nikogo przekonywać, że są bardzo zdrowe. Dodatek ich do obiadu jest tak naprawdę obowiązkowy, jednak trzeba je podawać w różnych zestawach. Dziś w Domu pełnym mięty... zrobimy bukiet z warzyw.

Kalafior, pokrojona marchew,kalarepa, brukselka
Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 1/2 kalarepki
  • kilka główek brukselki
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczka bułki tartej



Wykonanie:
Marchew obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Kalarepę obrać, umyć i pokroić na paski mniej więcej wielkości pokrojonej marchewki. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć. Kalafior jak mały zostawić w całości, a jak większy podzielić na większe różyczki, umyć. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. W garnku zagotować pół litra wody, dodać łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru, zagotować wrzucić marchew i kalarepę, po minucie dodać kalafior i gotować na wolnym ogniu 5 minut, na koniec dodać brukselkę i cukinie. Gdy warzywa są miękkie, ale nie mogą się rozgotować, odcedzamy je na sitku. Masło stopić na patelni dodać bułkę tartą, jak się bułka zrumieni można polać warzywa, lub obsmażyć je na patelni ze zrumienioną bułeczką. Warzywa do bukietu możemy dodawać różne, jak kto lubi: może być fasolka szparagowa, a nawet szparagi, brokuł itp. Bukiet z warzyw można potraktować jako samodzielne danie obiadowe czy ciepłą kolacje, ale również dobrze smakują z kotletem schabowym czy z mielonym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz