Dziś w Domu pełnym mięty... pachnie kiszoną kapustą, gotujemy bigos. Danie staropolskie, które gości na stole w święta w każdym domu, choć z tych samych składników, ale smakuje troszkę inaczej u każdym domu. Jednym słowem, ile domów tyle bigosów. U nas bigos z kapusty kiszonej i białej.
Składniki:
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 60 dkg kapusty białej
- 1 kg mięsa bez kości najlepiej mieszane wieprzowe, drobiowe, wołowe
- 40 dkg żeberek
- 50 dag cienkiej kiełbasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 dkg grzybów suszonych
- 5 śliwek suszonych
- 1 łyżeczka miodu
- 100 gram czerwonego wina
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Wykonanie:
Grzyby suszone umyć i namoczyć w wodzie. Śliwki suszone zalać wodą. Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby była przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do kapusty, gotować do miękkości. Na patelnię po smażeniu mięsa, wlać wino podgrzać i dodać do bigosu. Kapustę białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować. Przełożyć do drugiego garnka, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły, dodać żeberko, zalać wodą i gotować około 30-40 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej, mięso obrać z kości i dołożyć do garnka. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni, kiełbasę pokroić w kostkę i też przesmażyć. Skwarki przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu). Do kapusty dodać pokroją w kostkę kiełbasę, zrumienioną cebulę, miód i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, w razie potrzeby solą. Gotować jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu, aż smaki się połączą. Wystudzić, a następnego dnia ponownie pogotować, bigos będzie jeszcze smaczniejszy. Bigos gotowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz