Początek jesieni

27 listopada 2019

Ananas pod serową pianką

Dziś w Domu pełnym mięty... pieczemy ciasto z ananasem pod serową pianką. Ciasto składa się z 3 warstw: ciasta ucieranego, serowej pianki i kokosowej posypki.

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 2 szklanki mąki


Pianka serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy


Kokosowa posypka:

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać po trochu masło i ucierać z cukrem i jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyłożyć na blaszkę, ciasto jest gęste. Na cieście ułożyć oprószone mąką krążki ananasa tak, 4 wzdłuż jednego boku, 4 wzdłuż drugiego boku blaszki, a 2 pozostałe krążki przeciąć na pół i położyć po środku blaszki. 
Pianka serowa:
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać cukier waniliowy i na koniec wymieszać z budyniem. 4 białka tzn. 3 zostaną nam z pianki od żółtek i jedno białko od posypki kokosowej, ubić na sztywną pianę, piana musi stać, delikatnie wymieszać z masą serową i wylać na ciasto z ananasem.
Zrobić posypkę kokosową z podanych składników: wiórków kokosowych, żółtka, cukru, masła i mąki zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Smacznego!
Zobacz także Ciasto Czułość

4 komentarze:

  1. Witam. Czy budyń trzeba przygotować wg przepisu na opakowaniu czy tylko wysypać proszek? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli chodzi o pieczenie to termoobieg czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zależy od piekarnika, ja piekę góra -dół, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń