Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka ananasów w syropie
- 2 szklanki mąki
Pianka serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
Kokosowa posypka:
- 20 dkg wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mąki
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać po trochu masło i ucierać z cukrem i jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyłożyć na blaszkę, ciasto jest gęste. Na cieście ułożyć oprószone mąką krążki ananasa tak, 4 wzdłuż jednego boku, 4 wzdłuż drugiego boku blaszki, a 2 pozostałe krążki przeciąć na pół i położyć po środku blaszki.
Pianka serowa:
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać cukier waniliowy i na koniec wymieszać z budyniem. 4 białka tzn. 3 zostaną nam z pianki od żółtek i jedno białko od posypki kokosowej, ubić na sztywną pianę, piana musi stać, delikatnie wymieszać z masą serową i wylać na ciasto z ananasem.
Zrobić posypkę kokosową z podanych składników: wiórków kokosowych, żółtka, cukru, masła i mąki zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Smacznego!
Zobacz także Ciasto Czułość
Zobacz także Ciasto Czułość
Witam. Czy budyń trzeba przygotować wg przepisu na opakowaniu czy tylko wysypać proszek? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWsypać jako proszek, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o pieczenie to termoobieg czy góra dół?
OdpowiedzUsuńZależy od piekarnika, ja piekę góra -dół, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń