Początek jesieni

30 listopada 2019

Pyzy domowe

Pyzy smaczne kluski, robione przez gospodynie od wieków, do dziś lubiane przez wszystkich, chociaż nie każda pani domu robi je sama. Zachęcam do zrobienia pysznych domowych pyz, przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Do polania:

  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku
  • tłuszcz

Wykonanie:
Pyzy robimy z ziemniaków surowych i gotowanych. Ziemniaki obrać, połowę zalać wodą, osolić i ugotować. Można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia z obiadu. Resztę ziemniaków  ścieramy na drobnej tarce, wykładamy na sito, aby obciekły z nadmiaru soku. Gotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa, lub przecieramy przez służące do tego sitka. Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy odsączone tarte ziemniaki, wyjmujemy 1/4 masy ziemniaczanej, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, a następnie dokładamy tą część, którą wyjęliśmy. Wszystko łączymy na gładkie ciasto. Zaczynamy formować pyzy, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, lub większe jak ktoś woli, układamy na deseczce posypanej mąką. Pyzy formują się dosyć łatwo, raczej nie potrzeba obsypywać rąk mąką. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, na wrzątek wrzucać pyzy, gdy wypłyną gotować na wolnym ogniu 8 minut. Pyzy po ugotowaniu polać usmażoną cebulką z boczkiem. Niektórzy pyzy jedzą na słodko z białym twarogiem i z cukrem. Smacznego! Zobacz także Leniwe pierogi

Sałatka lekka

Lekka sałatka na kolacje lub na drugie śniadanie do pracy, wystarczy zrobić sos, ułożyć warzywa w pojemniku, a w pracy tylko polać sosem, smaczne, zdrowe danie.




Składniki:
  • jarmuż
  • 1 jabłko małe 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 suszone pomidory
  • kawałek sera Feta
  • 1/2 łyżeczki mielonej czarnuszki

Sos:
  • 2 łyżki oleju od pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Paprykę opiec, jak skórka czarna, włożyć do torebki foliowej na chwilę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, Jarmuż oberwać od grubych łodyg, ugotować na parze 5 minut, jak miękki zalać zimną wodą, aby nie stracił koloru. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić w paseczki. Kawałek Fety pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć jarmuż, posypać pokrojonym jabłkiem, ułożyć suszone pomidory, a ser dać na wierz sałatki. Sałatkę posypać czarnuszką. Składniki sosu dobrze wymieszać, powstanie emulsja, 15 minut przed jedzeniem polać sałatkę. Smacznego!  Sałatka z karmelizowanym burakiem

29 listopada 2019

Pasztet domowy

Pasztet domowy smakuje najlepiej, choć wymaga trochę pracy. ale może zrobić go każdy kto ma ochotę.

Składniki:
  • 1,8 kg ćwiartek z kurczaka, lub cały kurczak
  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego( żeberka schabowe)
  • 0,80 kg podgardla lub surowego boczku
  • 0,20 kg wątróbki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Mięso na pasztet dobrze wymyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i dodać do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Osolić zmniejszyć ogień i ugotować do miękkości mięsa. Wątróbkę wymyć i tylko zagotować, dłuższe gotowanie sprawi, że będzie twarda i nie smaczna. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, przestudzić obrać z kości. W rosole namoczyć czerstwe bułki. Mięso, wątróbkę, namoczone i odciśnięte bułki, ugotowaną marchewkę zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa, są specjalne gęste sitka do pasztetu, ale można i normalnymi do mięsa. Do masy dodać żółtka, przyprawy: gałkę zetrzeć, majeranek rozetrzeć w dłoniach, pieprz i sól do smaku. Na koniec ubić białka i delikatnie wszystko połączyć z masą mięsną. Pasztet musi być pikantny. Jeśli masa jest za gęsta dolać rosołu z gotowanego mięsa.  Nałożyć do blaszek i upiec w temperaturze 175 stopni przez 80 minut. Pasztet domowy jest bardzo smaczny z dodatkiem żurawiny do mięs. Smacznego!


28 listopada 2019

Śledź w pomidorach

W Domu pełnym mięty... dziś przyrządzimy śledzia w pomidorach. Śledź jest w w sosie słodko-kwaśnym, idealny na kolacje, imprezę, ma tą zaletę, że można zrobić go wcześniej.



Składniki:

  • 4 płaty śledziowe solone
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka wody 
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Śledzie zalać zimną wodą i wymoczyć. Rodzynki i żurawinę zalać gotowaną wodą. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Na dużą patelnię wlać olej i przesmażyć cebulę, jak zmięknie dodać marchew, wodę i razem dusić pod przykryciem, 15- 20 minut,aż warzywa będą miękkie. Dodać resztę składników oprócz śledzi, żurawiny i rodzynków. Dusić 10 minut. Wyłączyć gaz, dodać rodzynki i żurawinę. Śledzie pokroić w dwu centymetrowe kawałki, dodać do warzyw, wymieszać, przełożyć najlepiej do słoika. Śledzia w pomidorach należy przygotować co najmniej 2 dni wcześniej, aby składniki się połączyły. Śledź w pomidorach gotowy. Smacznego! Zobacz  Paprykarz z ryby w słoikach

27 listopada 2019

Ananas pod serową pianką

Dziś w Domu pełnym mięty... pieczemy ciasto z ananasem pod serową pianką. Ciasto składa się z 3 warstw: ciasta ucieranego, serowej pianki i kokosowej posypki.

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 2 szklanki mąki


Pianka serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy


Kokosowa posypka:

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać po trochu masło i ucierać z cukrem i jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyłożyć na blaszkę, ciasto jest gęste. Na cieście ułożyć oprószone mąką krążki ananasa tak, 4 wzdłuż jednego boku, 4 wzdłuż drugiego boku blaszki, a 2 pozostałe krążki przeciąć na pół i położyć po środku blaszki. 
Pianka serowa:
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać cukier waniliowy i na koniec wymieszać z budyniem. 4 białka tzn. 3 zostaną nam z pianki od żółtek i jedno białko od posypki kokosowej, ubić na sztywną pianę, piana musi stać, delikatnie wymieszać z masą serową i wylać na ciasto z ananasem.
Zrobić posypkę kokosową z podanych składników: wiórków kokosowych, żółtka, cukru, masła i mąki zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Smacznego!
Zobacz także Ciasto Czułość

26 listopada 2019

Kotlety mielone z jarmużem

Jarmuż bardzo zdrowe warzywo, jesienią dostępne wszędzie, dziś wykorzystamy je jako farsz do kotletów mielonych. Kotlety z mięsa wieprzowego, a w środku jarmuż, można zastąpić go szpinakiem.





Składniki:

  • 0.5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa mała bułka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Farsz:

  • 25 dkg jarmużu
  • 3 cm sera Feta
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso wymyć, bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie. Zmielić mięso razem z bułką. Do masy dodać sól, pieprz do smaku, jajko i wyrobić, jeżeli masa jest za sucha można dodać łyżkę wody, ale to zależy od mięsa.
Przygotować farsz: jarmuż umyć, listki oderwać od grubych gałązek, włożyć do garnka, troszkę posolić i zalać gotowaną wodą, zagotować i na wolnym ogniu pogotować  10 minut, aż listki będą miękkie. Odcedzić dobrze na sicie, pozbyć się nadmiaru wody, pokroić drobno, przełożyć do miseczki. Ukroić kawałek sera Feta, rozdrobnić go widelcem, dodać do jarmużu i dobrze wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, lub drobniutko pokroić, dodać do jarmużu, doprawić pieprzem.
Rękę maczać w wodzie, nabierać mięsa, rozpłaszczyć, na środek położyć czubatą łyżeczkę jarmużu, zlepić i uformować kotleta. Kotletów z jarmużem z tej porcji wychodzi 10, ale to zależy od ich wielkości. Rozgrzać tłuszcz na patelni, każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i smażyć na początku na większym ogniu z każdej strony, potem zmniejszyć ogień i dosmażyć kotlety. Czas smażenia to mnie więcej 15 minut. Kotlety z jarmużem to bardzo zdrowe i smaczne danie. Smacznego!

25 listopada 2019

Pierogi z mięsem mielonym

Dom pełen mięty... zaprasza dziś na pierogi, ale inne : z surowego mięsa mielonego z rozmarynem. Pierogi są pyszne, a przygotowanie farszu szybkie. Mięso mielone może być wieprzowe, lub mieszane z wołowym, a nawet drobiowe.




Składniki:



Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula do polania pierogów

Farsz:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki czerstwej
  • sól 
  • pieprz
  • rozmaryn
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu, mięso wieprzowe zmielić razem z bułką, dodać jajko sól, pieprz do smaku , cebulkę, wyrobić dodać trochę rozmarynu najlepiej świeżego drobno pokrojonego.
Ciasto: 
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć grzanie  i gotować 8-10 minut. Wyjąć pierogi łyżką cedzakową. Cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki.  Smacznego!

24 listopada 2019

Rogaliki bez jajek

W naszym domu często pieczemy ciastka, lubimy też rogaliki. Jest wiele przepisów na rogaliki, ja najczęściej piekę rogaliki krucho-drożdżowe, są smaczne, bez jajek, długo zachowują świeżość, przepis ma 40 lat.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 gram masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży świeżych


Wykonanie:
Mleko podgrzać lekko, drożdże zasypać cukrem i zalać mlekiem, postawić na chwilę niech zaczną pracować. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło o temperaturze pokojowej, posiekać łącząc mąkę z masłem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto na rogaliki nie musi rosnąć, robimy z niego kulę, którą dzielimy na 8 części, od razu zaczynamy wałkować jedną część ciasto na średnie kółka, mniej więcej wielkości talerzyka deserowego. Każde kółko dzielimy na 8 części. Powstanie nam 8 trójkątów, na podstawie trójkąta nakładamy nadzienie, zwijamy rogalik zakrywając nadzienie do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce, pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Ja smaruję rogaliki rozmąconym jajkiem i posypuję cukrem. Nadzienie do rogalików może być różne: marmolada, masa makowa, orzechowa, smażone jabłka. Rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Z tej porcji otrzymamy 64 rogaliki. Smacznego! Zobacz jeszcze Ciasteczka dziadunia

23 listopada 2019

Paprykarz z ryby w słoikach

Paprykarz to pyszna pasta z gotowanej ryby, z warzywami i ryżem. W Domu pełnym mięty... zrobimy paprykarz pasteryzowany, który można przechowywać, a co najważniejsze takiego dobrego nie kupimy.






Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ryby 
  • 3 marchewki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 szklankę wywaru z ryby
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżkę ketchupu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżkę wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 ml oleju
  • sól
  • słoiki najlepiej małe

Wykonanie:
Ugotować wywar do ryby, dodać jedną marchewkę, pietruszkę i seler. Ugotować ryż w osolonej wodzie, nie może być za miękki. Po 15 minutach włożyć rybę do wywaru i gotować ją na wolnym ogniu 15 minut. Rybę dokładnie obrać z ości, może być też filet z ryby ale świeży. Cebule, paprykę pokroić drobniutko w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych otworach, warzywa z wywaru też zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulę i poddusić aby troszkę zmiękła, dodać marchewkę, paprykę i warzywa z wywaru, poddusić i podlać wywarem z ryby. Dusić 15 minut, dodać ugotowany ryż, rybę i resztę składników, doprawić do smaku. Paprykarz musi być pikantny. Przygotować małe słoiki , wymyć dokładnie, wyparzyć. Nałożyć paprykarz do słoików, starać się delikatnie upychać, pozbywając się w ten sposób powietrza i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać słoiki wodą do 3/4 wysokości, pasteryzować od zagotowania 35 minut na wolnym ogniu. Paprykarz z ryby jest bardzo smaczny, pyszny dodatek na kanapkę. Smacznego!

22 listopada 2019

Szarlotka mazowiecka

Jesień, więc nie może zabraknąć szarlotki, królowej jesieni. Dziś upieczemy szarlotkę, prostą, smaczną i mięciutką, a zapach jej będzie kusił w całym Domu pełnym mięty... nie starczy na długo, bo ją wszyscy lubimy.






Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 gramów masła
  • 1 szklanka i 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 10 jabłek
  • cynamon
  • 1 łyżka kaszy manny


Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem, zrobić dołek w środku. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kwaśną śmietanę. Żółta z cukrem i śmietaną wlać w dołek mąki i zarobić kruche ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować masłem i posypać tartą bułką. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę nakłuć widelcem, wstawić na pół godziny do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Resztę ciasta schować do zamrażalnika. Przygotować jabłka do szarlotki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach, dodać kaszę manną i posypać cynamonem. Jeśli jabłka kwaśne można dosłodzić do smaku. Do szarlotki możemy wykorzystać mus jabłkowy zrobiony w słoikach na zimę. Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do gorącego piekarnika 170 stopni na 15-20 minut aby się popiekło. 3 białka ubić z 3 łyżkami cukru na sztywno, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyjąć ciasto, wyłożyć przygotowane jabłka, na to wyłożyć pianę, na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika i dopiec jeszcze 40 minut do ładnego zrumienienia. Szarlotka jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Smacznego!

21 listopada 2019

Sałatka z karmelizowanym burakiem

Sałatek nigdy za wiele... to jest prawda, dlatego dziś w Domu pełnym mięty... zapraszamy na sałatkę prostą, smaczną, lekką w roli głównej z burakiem.


Składniki:

  • 1 burak 
  • ser Feta
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • sałata lodowa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła

Sos:

  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:
Buraka upiec w łupinie, można ugotować, ale pieczony moim zdaniem jest smaczniejszy, obrać i pokroić w kostkę 1 cm/1 cm. Sałatę lodową, wymyć osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć sałatę na talerzu, może być też rukola lub miks sałat. Słonecznik uprażyć chwilę na suchej patelni. Na patelnie dać masło i miód chwilkę podgrzać, wrzucić pokrojonego buraka i karmelizować go przez chwilę ze wszystkich stron, aż cały sosik wyparuje, a buraczki będą błyszczące. Karmelizowane  buraki ułożyć na sałacie, na wierzch położyć kilka kostek Fety, posypać pestkami słonecznika. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Sałatka z karmelizowanym burakiem jest pyszna i zdrowa. Smacznego!
Zobacz także Sałatka z jarmużem

20 listopada 2019

Gofry

Gofry pojawiają się u nas w Domu pełnym mięty...najczęściej, gdy zjawią się niespodziewani goście. Uwielbia je też nasz wnuk, nawet bez dodatków. Gofry są bardzo proste w wykonaniu, potrzebna jest jedynie gofrownica.


Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, ubijać i powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec gofry kilka minut do zrumienienia. Gofry są smaczne, puszyste i chrupiące, smakują z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami, a także z twarożkiem. Smacznego!

19 listopada 2019

Gulasz z piersi indyka w warzywach

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, a w połączeniu z warzywami daje nam bardzo zdrowe danie. W
Domu pełnym mięty... już wiele razy o tym pisałam, lubimy warzywa i są częstym gościem na naszym stole.

Składniki:

  • 60 dkg piersi z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • kawałek selera
  • 1/2 kalarepki
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól
  • zielona pietruszka


Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:
Mięso wymyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dobrze obtoczyć w marynacie, odstawić do lodówki na mniej więcej pół godziny. Warzywa obrać, wymyć i pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w półplasterki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony na rumiano, dodać cebulę i poddusić chwilę, aż cebula zmięknie. Przykryć patelnie, zmniejszyć gaz dodać pozostałą marynatę i 2 łyżki wody, dusić, dodać w razie potrzeby wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Nie trwa to długo, ale trudno podać dokładny czas. Dodać warzywa do mięsa i dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany i posypać zieloną pietruszką. Smacznego!

18 listopada 2019

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Dziś będziemy gotować kapuśniak, ale ze słodkiej kapusty. Zupa pożywna, prosta i smaczna. Często gości na naszym stole w Domu pełnym mięty... chociaż lubimy też kapuśniak z kiszonej kapusty.


Składniki:

  • 1/2 kg kapusty
  • 60 dkg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 pomidory 
  • 40 dkg żeberek lub kości 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Mięso dobrze opłukać, zalać 1.5 litra wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć ogień i niech się gotuje. Włoszczyznę obrać, umyć. Kapustę poszatkować drobno, a cebulę pokroić w kostkę. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać włoszczyznę, posolić i dodać kapustę. Trochę pogotować, jak kapusta zmięknie dodać pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,  dodać do zupy. Rozgrzać tłuszcz na patelni wsypać cebulę, zrumienić, wsypać mąkę zrumienić na złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, dodać wywaru i zagęścić zupę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny dodać majeranek. Kapuśniak ze słodkiej kapusty gotowy. Smacznego!

17 listopada 2019

Bukiet z warzyw


Warzywa nie muszę chyba nikogo przekonywać, że są bardzo zdrowe. Dodatek ich do obiadu jest tak naprawdę obowiązkowy, jednak trzeba je podawać w różnych zestawach. Dziś w Domu pełnym mięty... zrobimy bukiet z warzyw.

Kalafior, pokrojona marchew,kalarepa, brukselka
Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 1/2 kalarepki
  • kilka główek brukselki
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczka bułki tartej



Wykonanie:
Marchew obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Kalarepę obrać, umyć i pokroić na paski mniej więcej wielkości pokrojonej marchewki. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć. Kalafior jak mały zostawić w całości, a jak większy podzielić na większe różyczki, umyć. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. W garnku zagotować pół litra wody, dodać łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru, zagotować wrzucić marchew i kalarepę, po minucie dodać kalafior i gotować na wolnym ogniu 5 minut, na koniec dodać brukselkę i cukinie. Gdy warzywa są miękkie, ale nie mogą się rozgotować, odcedzamy je na sitku. Masło stopić na patelni dodać bułkę tartą, jak się bułka zrumieni można polać warzywa, lub obsmażyć je na patelni ze zrumienioną bułeczką. Warzywa do bukietu możemy dodawać różne, jak kto lubi: może być fasolka szparagowa, a nawet szparagi, brokuł itp. Bukiet z warzyw można potraktować jako samodzielne danie obiadowe czy ciepłą kolacje, ale również dobrze smakują z kotletem schabowym czy z mielonym. Smacznego!

16 listopada 2019

Bigos staropolski

Dziś w Domu pełnym mięty... pachnie kiszoną kapustą, gotujemy bigos. Danie staropolskie, które gości na stole w święta w każdym domu, choć z tych samych składników, ale smakuje troszkę inaczej u każdym domu. Jednym słowem, ile domów tyle bigosów. U nas bigos z kapusty kiszonej i białej.


Składniki:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 60 dkg kapusty białej
  • 1 kg mięsa bez kości najlepiej mieszane wieprzowe, drobiowe, wołowe
  • 40 dkg żeberek
  • 50 dag cienkiej kiełbasy 
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 dkg grzybów suszonych
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 gram czerwonego wina
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

Wykonanie:
Grzyby suszone umyć i namoczyć w wodzie. Śliwki suszone zalać wodą. Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby była przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do kapusty, gotować do miękkości. Na patelnię po smażeniu mięsa, wlać wino podgrzać i dodać do bigosu. Kapustę białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować. Przełożyć do drugiego garnka, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły, dodać żeberko, zalać wodą i gotować około 30-40 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej, mięso obrać z kości i dołożyć do garnka. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni, kiełbasę pokroić w kostkę i też przesmażyć. Skwarki przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu). Do kapusty dodać pokroją w kostkę kiełbasę, zrumienioną cebulę, miód i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, w razie potrzeby solą. Gotować jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu, aż smaki się połączą. Wystudzić, a następnego dnia ponownie pogotować, bigos będzie jeszcze smaczniejszy. Bigos gotowy. Smacznego!

15 listopada 2019

Mus z dyni na zimę

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotowuje się zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, racuchy .. a co najważniejsze jest bardzo zdrowa. Dziś zrobimy z dyni mus na zimę, bez cukru, co ważne, że mogą jeść go nawet małe dzieci, potem można sobie dosolić lub dosłodzić.








Składniki:

  • 4 kg obranej dyni 
  • 3/4 szklanka wody
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej

Wykonanie:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dodać dynię i sól i zostawić na godzinę, lub dwie, aż dynia puści sok. Dynię zagotować, mieszając na początku, żeby się nie przypaliła. Przykryć garnek pokrywką, dusić. od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Moja dynia dusiła się 35 minut, ale to zależy od gatunku dyni. Przygotować słoiki: wymyć je i wyparzyć, to samo zrobić z zakrętkami. Dynię przetrzeć przez sito, lub zmiksować. Nałożyć do słoików, starać się usuwać powietrze i zakręcić słoiki. Wstawić do pasteryzacji tzn. do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu słoiczki od dżemu 45 minut, a większe dłużej 55 minut, a na drugi dzień gotować 30 minut, gdyż dynia lubi fermentować. Słoiki niech stoją w garnku, aż wystygną. Mus jest bardzo dobry, można wykorzystać go zimą do zupy, zrobić placuszki, czy upiec ciasto. Jest też wartościowym posiłkiem dla małych dzieci, a nawet niemowląt od 6 miesiąca życia. Wystarczy zmieszać z utartym jabłkiem, lub dodać do zupy. Możliwości jest wiele. Smacznego!

14 listopada 2019

Sernik Pianka

Przepisów na serniki jest bardzo dużo, moim ulubionym, który najczęściej piekę jest sernik Pianka. Jest bardzo delikatny, puszysty i zawsze się udaje.


Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
Ciasto kruche:
  • 15 dkg mąki
  • 7,5 dkg cukru
  • 7,5 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Najpierw robimy ciasto kruche, które będzie na spodzie sernika. Wszystkie składniki ciasta, oprócz jajka posiekać, dodać jajko i zagnieść ciasto kruche. Przygotować prostokątną blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić całe dno blaszki. Sernik: żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy, dodawać po łyżce sera z wiaderka. Na koniec dodajemy olej, budyń i kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, musi piana stać, delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na przygotowane ciasto kruche. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około godziny. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, tylko otwieramy drzwiczki na 15 minut i dopiero wyjmujemy. Sernik Pianka gotowy. Smacznego!

13 listopada 2019

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, chrupiące, pachnące, chyba każdy je lubi. Moja rodzina je uwielbia, robię je często, najlepsze takie prosto z patelni. Przepis na placki jest prosty, tylko najtrudniejsze zetrzeć ziemniaki, ale teraz to już nie problem, są malaksery, które za nas wykonają tą pracę.









Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżka czubata mąki
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych otworach, kto posiada malakser może zetrzeć w nim. Dodać mąkę, wymieszać, dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść łyżkę ciasta i smażyć na średni ogniu do zrumienienia. Jeśli ogień będzie za duży placki będą w środku surowe, a na zewnątrz mogą się przypalić, jeśli zaś za mały wchłoną za dużo tłuszczu. Placki ziemniaczane są pyszne same, ale można je podawać na słodko z cukrem, lub na ostro z kwaśną śmietaną i z łososiem wędzonym, nie którzy jedzą placki z twarogiem. Placki ziemniaczane pięknie pachną, zachęcają nas do jedzenia. Smacznego!

Leniwe pierogi

 W Domu pełnym mięty... jak już wcześniej wspominałam, staramy się nie marnować żywności, a wręcz przeciwnie wszystko wykorzystać. Z wczorajszego obiadu zostały nam ziemniaki, dziś zrobimy z ich udziałem pierogi leniwe.


Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków ugotowanych
  • 70 dkg sera białego
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 dkg masła
  • 2 dkg bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • cukier

Wykonanie:
Zimne ugotowane ziemniaki wraz z serem zmielić przez maszynkę do mięsa lub przetrzeć przez praskę. Włożyć do miski, podzielić na 4 części, wyjąć jedną ćwiartkę, a w puste miejsce wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i mąkę pszenną, tyle żeby mąka zrównała się z ziemniakami i dołożyć wyjętą ćwiartkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto tak, aby wszystko się połączyło. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Z ciasta zrobić wałki, każdy wałek spłaszczyć, nożem kroić ukośne romby. W  każdym pierogu po środku zrobić palcem wgłębienie. Wrzucać pierogi na gotującą wodę, jak wypłyną do wierzchu zmniejszyć gaz, gotować 5 minut. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić bułkę tartą. Pierogi leniwe wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać zrumienioną bułką tartą i posypać cukrem. Smacznego!

12 listopada 2019

Fasolka po Bretońsku

Dziś w Domu pełnym mięty... danie z fasoli: fasolka po Bretońsku. Danie szybkie, proste, smaczne i bardzo zdrowe, a to dzięki fasoli.


Składniki:

  • 1/2 kg fasoli 
  • 1,5 litra wody
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 25 dkg kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz 
  • majeranek
  • słodka papryka
  • pieprz 
  • sól

Wykonanie:
Fasolę umyć i namoczyć najlepiej na noc w wodzie. Następnie rano ugotować fasolę, tak żeby była miękka, ale nie popękana. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę zaś w półplasterki lub w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć cebulę, jak zmięknie dodać boczek, chwilkę smażyć i na koniec dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażyć. Do garnka z fasolą przełożyć podsmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą zagotować. Do tłuszczu, który pozostał po smażeniu boczku i kiełbasy, dodać mąkę, podsmażyć na złoty kolor, połączyć z fasolką. Dodać przyprawy. Sól do fasolki dodaje się na końcu, pieprz, majeranek i jeśli ktoś lubi przecier pomidorowy, ale nie koniecznie. Fasolka po Bretońsku to smaczna potrawa, a szybka w przygotowaniu. Smacznego!

11 listopada 2019

Sałatka z kurczaka z papryką i ananasem

Sałatka z kurczaka to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, może być mięso z udka ale bez skóry, lub gotowana pierś, do tego trochę warzyw i smaczna sałatka na kolacje gotowa.


Składniki:

  • Pierś z kurczaka lub udka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
  • 1 biała część pora
  • 1 mała cebula
  • pieprz
  • sól
  • majonez

Wykonanie:
Pierś z kurczaka wymyć, zalać wrzącą wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, osolić i ugotować. Jeśli mamy mięso z rosołu ugotowane, przygotowanie sałatki jest dużo szybsze. Odcedzamy kukurydzę i ananasa z zalewy. Mięso kroimy w kostkę 0.5 cm/ 0,5 cm, tak samo kroimy ananasa. Paprykę, cebulę, por, ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę. Wszystko włożyć do salaterki dodać majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę udekorować, tu prosta dekoracja z papryki i pora, wstawić do lodówki aby smaki się połączyły. Sałatka z kurczaka z papryką i ananasem gotowa. Smacznego!
Majonez najlepszy jest zrobiony własnoręcznie Majonez domowy


10 listopada 2019

Galaretka z owocami

Dom pełen mięty... dziś proponuje deser bez wysiłku, szybki i smaczny. Często mamy mało czasu, aby coś pracochłonnego zrobić, wtedy można zrobić galaretkę.

Składniki:

  • 1 galaretka u nas brzoskwiniowa
  • owoce świeże i mrożone: truskawki, borówki, czereśnie, maliny itd.


Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w pół litra gotowanej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W pucharkach ułożyć owoce, mrożonych nie rozmrażać, świeże umyć i wypestkować. Dobrze jak są różne owoce: słodkie i kwaśne, kolorowe. Dobrze komponują się maliny, truskawki, borówki, czereśnie, brzoskwinie, banan co kto lubi. Owoce w pucharkach zalać gorącą galaretką i deser pyszny gotowy. Wychodzą 4 pucharki galaretki z owocami. Smacznego!

Jajecznica z jarmużem

Na śniadanie najlepsza jest jajecznica. W Domu  pełnym mięty... bardzo często gości na naszym stole. Jajecznicę robimy różnie , z boczkiem i cebulą, z grzybami, ze szpinakiem, ze szczypiorkiem, a dziś zrobimy z jarmużem.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 liści jarmużu
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Jarmuż umyć, oberwać grube nerwy, zalać wrzącą wodą, zagotować i parzyć 1-2 minuty. Odlać wodę, zalać zimną wodą, odcedzić i pokroić. Masło rozgrzać na patelni wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć, dodać jarmuż, przesmażyć, dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, lub drobniutko pokrojony. Jajka wybić do miseczki, dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem i wlać na patelnię, zamieszać, smażyć do ścięcia jajek. Zdrowa i pyszna jajecznica z jarmużem gotowa. Podobnie robi się jajecznicę ze szpinakiem, tylko szpinaku nie trzeba parzyć. Smacznego!

9 listopada 2019

Pierś z kurczaka w warzywach

Szybki i zdrowy obiad z piersi kurczaka z warzywami polecany dla wszystkich, tych na diecie i tych co lubią dobrze zjeść. W Domu pełnym mięty... bardzo często robimy to danie, wykorzystując dużo warzyw. Jest to porcja na dwie osoby, ale to zależy od apetytu, bo danie jest bardzo smaczne.


Składniki:

  • 1 połówka piersi z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 białej części pora
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1/4 kalafiora
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka wina czerwonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • trochę pieprzu
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć dobrze pokrojoną pierś w marynacie i wstawić do lodówki, na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa obrać, umyć. Cebulę i por pokroić w półplasterki. Marchew, pietruszkę, seler pokroić w cienkie słupki w tzw. zapałkę. Paprykę obrać, wyjąć nasiona, pokroić w paseczki, a kalafior podzielić na różyczki. Rozgrzać olej na patelni wrzucić pierś i obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i dusić na wolnym ogniu. Jak cebula zmięknie dodać marchew obsmażyć, pietruszkę, seler i dusić chwilę. Jak warzywa są na wpół miękkie dodać paprykę i kalafior. Przykryć pokrywką dusić na małym ogniu 5-10 minut, dodać pokrojonego na cząstki pomidora ,doprawić solą i pieprzem posypać pokrojoną natką pietruszki. Pierś z kurczaka z warzywami gotowa. Smaczna jest z ryżem, kaszą ,a nawet z chlebem.
Zobacz także Pierś z kurczaka na jarmużu

8 listopada 2019

Ciasto Osa

Witamy w Domu pełnym mięty... jeszcze jesień a u nas ciasto Osa, z kremem i posypką kokosową.



Składniki:

  • 20 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • 40 dkg mąki
  • 8 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Posypka kokosowa:
  • 25 dkg wiórków kokosowych
  • 10 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • 6 łyżek mleka

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy (na pół litra mleka)
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

Wykonanie:
Wszystkie składniki masy kokosowej wymieszać w rondelku i zagotować, ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać powoli miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Wyłożyć ciasto na blachę, następnie wyłożyć masę kokosową. Blaszkę wstawić do piekarnika 170 stopni, piec 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.Po upływie 30 minut pieczenia, jeśli masa kokosowa jest rumiana, przykryć folią aluminiową ciasto i dopiec, zależy to od piekarnika, dlatego lepiej obserwować. Przygotować krem do ciasta: Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem, budyń z mąką wymieszać z pół szklanki mleka, wlać na gotujące mleko, zagotować mieszając budyń. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, dodawać po trochu budyń. Zimne ciasto najlepiej drugiego dnia, przekroić posmarować kremem. Ciasto Osa jest bardzo smaczne,a ostre żądła na wierzchu idealnie komponują się z kremem, nie za słodkie, smaczne ciasto. Smacznego!
Zobacz Ciasto Czułość





7 listopada 2019

Salceson biały

W Domu pełnym mięty... wędliny, pasztety, wędzonki i salcesony robimy sami. Dziś przepis na salceson, bardzo smaczny choć nie pozbawiony tłuszczu.


Składniki:

  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 1/2 kg podgardle
  • 1 golonka
  • 4 nogi wieprzowe
  • 2 ozory wieprzowe
  • 1 serce wieprzowe
  • razem mięsa powinno być 2,5 kg- 3 kg
  • 50 gram soli peklowej
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka majeranek
  • 1 łyżeczka kminek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liść laurowy
  • 4 ziele angielskie
  • osłonki sztuczne do salcesonu



Wykonanie:
Mięso oczyścić posypać solą peklową, wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Mięso opłukać, włożyć do garnka, oprócz ozorków, zalać wodą tak, aby przykryła mięso. Zagotować, zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liście laurowe, przykryć i gotować na małym ogniu. Ozorki wymyć zalać wodą, zagotować, wylać tą wodę, zalać na nowo wodą i gotować na wolnym ogniu ( jeśli nie są dobrze oczyszczone ze skóry należy je obrać). Trudno określić czas gotowania mięsa, trzeba sprawdzać co jakiś czas, mięso musi odchodzić od kości, ale nie może być rozgotowane. Miękkie mięso wyjąć: delikatnie przestudzić, pokroić w grubą kostkę, nogi dokładnie obrać, kawałki tłuste, resztki należy mielić przez maszynkę. Wszystkie mięso włożyć do garnka, zalać rosołem z gotowania, tak aby przykryć mięso, dodać przyprawy, ostrożnie z solą, bo była już dodana, spróbować i doprawić w razie potrzeby, salceson musi być ostry. Zagotować wszystko, mieszać, aby się nie przypaliło. Osłonki opłukać zawiązać jeden koniec sznurkiem wędliniarskim i nakładać masę dosyć ciasno, zawiązać drugi koniec. Salceson ułożyć na tacy i wynieść w chodne miejsce, jak ostygnie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!



6 listopada 2019

Szczupak w galarecie

Dziś w Domu pełnym mięty... ryby a właściwie ryba szczupak, będziemy go robić w galarecie, danie wykwintne, smaczne nie tylko na święta.



Składniki:

  • 1 średni szczupak
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki żelatyny
  • kawałek pora 
  • pół selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 jajka

Wykonanie:
Rybę oczyścić, wypaproszyć, odciąć głowę, podzielić na dzwonka. Ugotować wywar z warzyw, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Dodać sól i pieprz. Gdy warzywa miękkie, wyjąć je z wywaru, a wywar ostudzić. Jajko ugotować na twardo. Ostudzonym wywarem zalać rybę i wolno zagotować, zmniejszyć gaz i na wolnym gotować 10-15 minut. Zostawić aż wystygnie. Potem wyjąć rybę i wyjąć delikatnie wszystkie ości. Ułożyć na głębokim półmisku, przybrać pokrojoną marchewką, jajkiem na twardo. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Pół litra wywaru z ryby zagotować, doprawić jeszcze solą i pieprzem jak trzeba, wlać żelatynę i wymieszać dokładnie. Jeśli wywar nie jest przezroczysty, ubić biało jaja na sztywno, wlać do wywaru i mieszać, pianę zebrać a wywar przecedzić. Zimnym wywarem zalać po trochu rybę. Szczupak w galarecie gotowy. Smacznego!







5 listopada 2019

Pizza

Dom pełen mięty... dziś będziemy robić pizzę, taką prostą, na cienkim cieście.

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1/4 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę letniej wody, wymieszać i zostawić niech podrosną. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić w środku dołek, wlać wyrośnięte drożdże, sól, olej i wyrabiać ciasto, dolewając po trochu wodę. Ciasto musi być dosyć gęste, sprężyste i odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, każdą część rozciągnąć palcami na wielkość blaszki, lub rozwałkować. Końce pizzy powinny być nieco grubsze. Zostawić na kilka minut niech podrośnie. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, ułożyć przygotowane dodatki. Włosi na pizzę nie dają dużo składników, nasza wygląda podobnie, jest sos pomidorowy, grzyby ale odrobinę, szynka, zioła świeże. Często robimy pizzę z łososiem i mozzarellą, z 3 rodzajami sera. Pieczemy pizzę 10-15 min. Smacznego!

4 listopada 2019

Zupa grzybowa

Grzyby obrodziły tej jesieni, dziś w Domu pełnym mięty... pachnie świeżymi grzybami, gotujemy zupę grzybową. Zupę grzybową można ugotować także z grzybów mrożonych.


Składniki:

  • 2 udka z kurczaka( mogą być skrzydełka, lub żeberka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • zielona pietruszka
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka mąki
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Świeże leśne grzyby: podgrzybki, maślaki, borowiki oczyścić dokładnie, umyć i pokroić. Mięso na zupę umyć, zalać wodą zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu 20 minut. Włoszczyznę obrać, umyć, dodać do zupy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, obsmażyć, przełożyć do garnka z zupą, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować 25 minut. Mąkę rozrobić wodą, dodać gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka z zupą. Zaprawić zupę śmietaną : 3 łyżki śmietany najlepiej 30%, może być i 18%, zahartować odrobiną zupy, wymieszać dodać do zupy. Na koniec pokroić drobno natkę pietruszki i posypać zupę. Zupę grzybową podajemy z makaronem z własnej roboty Makaron domowy może być też z ziemniakami. Smacznego!

3 listopada 2019

Kapusta pekińska faszerowana

 Dom pełen mięty... zaprasza na faszerowaną kapustę pekińską. Kapusta pekińska dostępna jest cały rok, faszerowana jest pyszna, a co najważniejsze, w farszu są warzywa z mięsem, które dodają smaku , a dzieci jedzą je, chociaż warzyw nie bardzo lubią.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego ( najlepiej łopatka, biodrówka, trochę boczku)
  • 100 gram ryżu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • zielony koperek

Sos:

  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka mąki
  • woda
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła

Wykonanie:
Ryż ugotować z odrobiną soli, ostudzić. Kapustę podzielić na liście sparzyć krótko, ściąć delikatnie gruby nerw. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach. Natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso zmielić dodać ugotowany i ostudzony ryż, cebulę, paprykę, marchew, pietruszkę, wyrobić ręką, osolić i popieprzyć do smaku. Na liść kapusty nałożyć farsz, zawinąć jak gołąbek i ułożyć w garnku dosyć ciasno jeden przy drugim. Z porcji tej wychodzi 20 średnich porcji, ale zależy to od wielkości liści kapusty pekińskiej. Kapustę zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć garnek i gotować na małym ogniu.
Sos- na patelni rozgrzać masło, cebulkę pokroić w kosteczkę, przesmażyć, dodać pomidory (sparzone,  obrane ze skórki i pokrojone) smażyć, aż pomidory się rozgotują. Sos przetrzeć przez sito, lub zmiksować dodać do kapusty. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu, dodać sól i pieprz do smaku. Całość posypać pokrojonym koperkiem. Smacznego!