Pyzy smaczne kluski, robione przez gospodynie od wieków, do dziś lubiane przez wszystkich, chociaż nie każda pani domu robi je sama. Zachęcam do zrobienia pysznych domowych pyz, przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
Do polania:
- 1 cebula
- 10 dkg boczku
- tłuszcz
Wykonanie:
Pyzy robimy z ziemniaków surowych i gotowanych. Ziemniaki obrać, połowę zalać wodą, osolić i ugotować. Można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia z obiadu. Resztę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, wykładamy na sito, aby obciekły z nadmiaru soku. Gotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa, lub przecieramy przez służące do tego sitka. Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy odsączone tarte ziemniaki, wyjmujemy 1/4 masy ziemniaczanej, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, a następnie dokładamy tą część, którą wyjęliśmy. Wszystko łączymy na gładkie ciasto. Zaczynamy formować pyzy, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, lub większe jak ktoś woli, układamy na deseczce posypanej mąką. Pyzy formują się dosyć łatwo, raczej nie potrzeba obsypywać rąk mąką. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, na wrzątek wrzucać pyzy, gdy wypłyną gotować na wolnym ogniu 8 minut. Pyzy po ugotowaniu polać usmażoną cebulką z boczkiem. Niektórzy pyzy jedzą na słodko z białym twarogiem i z cukrem. Smacznego! Zobacz także Leniwe pierogi