Dziś w Domu pełnym mięty... gotujemy zupę z papryki, ale nie ze świeżej, tylko z mielonej słodkiej papryki w proszku. Zupa prosta, rozgrzewająca, mało spotykana. Zupa z papryki mielonej ma tą zaletę, że może być w 3 wersjach: na wywarze z ryb, z drobiu, lub warzywnym. Dziś będzie na wywarze z drobiu.
Składniki:
- kawałek kurczaka(mogą być skrzydełka, udka a nawet korpus)
- włoszczyzna jak do rosołu
- cebula
- majeranek
- pieprz
- sól
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
- 2 łyżki zacierek gotowych (można zrobić samemu, ale muszą być twarde)
- olej, liść laurowy, ziele angielskie
- łyżka mąki
- śmietana 2-3 łyżki
- szczypta ostrej papryki
Wykonanie:
Mięso z kurczaka zalewamy wodą, gotujemy na wolnym grzaniu 20 minut, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, jak cebula jest złocista wyłączamy grzanie i wsypujemy paprykę, mieszamy wszystko, jak się połączy dolewamy gorącej zupy. Całość z patelni przelewamy do garnka, zupa nabierze czerwonego koloru, dodajemy zacierki, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, solimy, doprawiamy pieprzem, wsypujemy czubatą łyżeczkę majeranku. Na koniec zaprawiamy zupę mąką, którą rozrabiamy w w wodzie, po zagotowaniu zupy, dodajemy śmietanę śmietanę. Zupa paprykowa jest bardzo smaczna, dosyć pikantna i treściwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz