Początek jesieni

8 października 2019

Zupa z dyni babci

W Domu pełnym mięty... nie może zabraknąć jesienią zupy z dyni. Zupa z dyni, mojej babci, którą zajadałam się ze smakiem, to zupa na mleku z zacierkami, pyszna, zdrowa, bardzo szybka.

talerz z zupą

Składniki:


  • 1 litr mleka
  • 0,50 kg dyni
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • woda 1/4 szklanki


Wykonanie:

Dynie obrać, środek z pestkami wyjąć, pestki wysuszyć są bardzo zdrowe. Dynię pokroić w kostkę, do garnka wlać kilka łyżek wody, włożyć dynię i ugotować do miękkości pod przykryciem. Gdy dynia już jest miękka, przetrzeć ją przez sitko, lub zmiksować. Zrobić zacierki: do mąki dodać wody około 1/4 szklanki, jajko, zagnieść ciasto, musi być dość twarde. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, lub robić małe kluseczki. Mleko zagotować z odrobią soli, na wrzące wrzucić zacierki, pogotować 3 minuty, dodać przetartą dynię zagotować i zupa z dyni gotowa. Nie trzeba dosładzać zupa jest słodka od dyni, chyba, że ktoś lubi słodką zupę. Smacznego!

1 komentarz: