Składniki:
- 1 litr mleka
- 0,50 kg dyni
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- woda 1/4 szklanki
Wykonanie:
Dynie obrać, środek z pestkami wyjąć, pestki wysuszyć są bardzo zdrowe. Dynię pokroić w kostkę, do garnka wlać kilka łyżek wody, włożyć dynię i ugotować do miękkości pod przykryciem. Gdy dynia już jest miękka, przetrzeć ją przez sitko, lub zmiksować. Zrobić zacierki: do mąki dodać wody około 1/4 szklanki, jajko, zagnieść ciasto, musi być dość twarde. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, lub robić małe kluseczki. Mleko zagotować z odrobią soli, na wrzące wrzucić zacierki, pogotować 3 minuty, dodać przetartą dynię zagotować i zupa z dyni gotowa. Nie trzeba dosładzać zupa jest słodka od dyni, chyba, że ktoś lubi słodką zupę. Smacznego!
jest smaczna i kaloryczna szkoda ze tak malo popularna
OdpowiedzUsuń