Początek jesieni

30 października 2019

Zawijaski z boczkiem

W Domu pełnym mięty... uwielbiamy przystawki, proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dziś przygotujemy smaczne zawijaski z boczkiem z ciasta francuskiego.


Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 14 śliwek suszonych
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 jajko
  • ulubione zioła

Wykonanie:
Ciasto francuskie przekroić na pół. Jajko rozmącić i posmarować ciasto. Ułożyć na cieście ser żółty, posypać ziołami może być oregano, majeranek, rozmaryn co kto lubi. Przy brzegu wzdłuż położyć namoczone śliwki, dalej 4 plastry boczku. Zwinąć ścisło zaczynając od brzegu ze śliwką, następnie pokroić na 3 centymetrowe kawałki, posmarować po wierzchu jajkiem. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta, wstawić zawijaski do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na 25 minut. Zawijaski z boczkiem są smaczne na ciepło, ale też na zimno, nawet na drugi dzień. Ładnie się prezentują jako przystawka. Smacznego!

2 komentarze: