Składniki:
- ciasto francuskie
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 14 śliwek suszonych
- 4 plasterki sera żółtego
- 1 jajko
- ulubione zioła
Wykonanie:
Ciasto francuskie przekroić na pół. Jajko rozmącić i posmarować ciasto. Ułożyć na cieście ser żółty, posypać ziołami może być oregano, majeranek, rozmaryn co kto lubi. Przy brzegu wzdłuż położyć namoczone śliwki, dalej 4 plastry boczku. Zwinąć ścisło zaczynając od brzegu ze śliwką, następnie pokroić na 3 centymetrowe kawałki, posmarować po wierzchu jajkiem. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta, wstawić zawijaski do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na 25 minut. Zawijaski z boczkiem są smaczne na ciepło, ale też na zimno, nawet na drugi dzień. Ładnie się prezentują jako przystawka. Smacznego!
W czym namoczyć śliwki żeby były dobre?
OdpowiedzUsuńWystarczy w wodzie, ale można z dodatkiem np.rumu
OdpowiedzUsuń