Początek jesieni

24 października 2019

Uszka z mięsem

Często po ugotowaniu rosołu zostaje nam mięso, w Domu pełnym mięty... z takiego mięsa robimy pierogi, naleśniki i uszka. Dziś będzie przepis na uszka z mięsem, które możemy podać do rosołu, czystego barszczu czerwonego, a nawet do czystej zupy pomidorowej.

Składniki na farsz:

  • 25 dkg mięsa z kurczaka ugotowanego i obranego z kości
  • 1 mała marchewka ugotowana
  • 2-3 łyżki rosołu
  • 1 jajko
  • pieprz i sól do smaku musi być ostre
  • łyżeczka majeranku
  • cebula
  • pół czerstwej bułki

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z bułką, cebulą i marchewką. Dodać jajko, śmietankę słodką, rosół i przyprawy. Farsz nie może być za twardy ani za rzadki

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

Wykonanie:
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i mieszamy, dodajemy sól, olej, wodę zimną po trochu i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być miękkie, dobrze wyrobione.
Wałkujemy ciasto na prostokąt, kroimy w kwadraciki 3/3 cm. na każdy kwadracik nakładamy farsz i zlepiamy po przekątnej, otrzymujemy jakby trójkąt i zlepiamy 2 rogi trójkąta powinno wyjść nam uszko. Po zlepieniu wszystkich uszek, gotujemy wodę w dużym garnku, solimy, na wrzącą wrzucamy uszka. tak, aby woda nie przestała się gotować. Gdy wszystkie uszka wypłyną, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy 5 minut. Wylewamy na sito i uszka gotowe. Można zrobić więcej i zamrozić, ale wtedy gotujemy tylko 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do bardzo zimnej wody, następnie rozkładamy na papierze do pieczenia, aby obeschły i do torebek plastykowych i zamrażamy. Uszka gotowe smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz