Początek jesieni

29 października 2019

Szachownica z kremem

Dziś w Domu pełnym mięty... pachnie ciasto, szachownica to smaczne, ładnie wyglądające ciasto, może zastąpić nawet tort.


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 12 łyżek oleju
  • 2,5 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1,5 kostki masła
  • 3 szklanki mleka
  • 15 dkg cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego na pół litra mleka


Polewa:

  • 1/3 czekolady mlecznej
  • 1/3 czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • wiórki kokosowe 

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i wodą.Dodać olej, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Tortownicę nasmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i upiec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto trzeba upiec dzień wcześniej. 
Przyrządzić krem. Ugotować budynie na mleku z cukrem i wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu zimny budyń i ucierać. Ciasto pokroić na trzy części: 2 cienkie jedna gruba. Cienki placek posmarować cienko kremem, grubszy placek pokroić w pierścienie o szerokości mniej więcej takiej jak grubość tego krążka. Ułożyć co drugi pierścień na placku z kremem, odstępy między pierścieniami wypełnić kremem, wyrównać nożem i na miejscach gdzie był krem położyć pozostałe pierścienie ciasta. Odstępy między nimi, także wypełnić kremem, wyrównać nożem, posmarować całość resztą kremu i ułożyć ostatni cienki placek. Składniki polewy rozpuścić na w rondelku na parze i polać całe ciasto. Posypać wiórkami. Szachownica z kremem jest bardzo smaczna. Smacznego!

3 komentarze: