- 1,5 szklanki mąki
- 6 jaj
- 5 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 12 łyżek oleju
- 2,5 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1,5 kostki masła
- 3 szklanki mleka
- 15 dkg cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego na pół litra mleka
Polewa:
- 1/3 czekolady mlecznej
- 1/3 czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mleka lub wody
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i wodą.Dodać olej, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Tortownicę nasmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i upiec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto trzeba upiec dzień wcześniej.
Przyrządzić krem. Ugotować budynie na mleku z cukrem i wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu zimny budyń i ucierać. Ciasto pokroić na trzy części: 2 cienkie jedna gruba. Cienki placek posmarować cienko kremem, grubszy placek pokroić w pierścienie o szerokości mniej więcej takiej jak grubość tego krążka. Ułożyć co drugi pierścień na placku z kremem, odstępy między pierścieniami wypełnić kremem, wyrównać nożem i na miejscach gdzie był krem położyć pozostałe pierścienie ciasta. Odstępy między nimi, także wypełnić kremem, wyrównać nożem, posmarować całość resztą kremu i ułożyć ostatni cienki placek. Składniki polewy rozpuścić na w rondelku na parze i polać całe ciasto. Posypać wiórkami. Szachownica z kremem jest bardzo smaczna. Smacznego!
Wooow
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar tortownicy?
OdpowiedzUsuńŚrednica 24 cm.
Usuń