Początek jesieni

10 października 2019

Sos paprykowy słodko-kwaśny

Papryka pięknie obrodziła, dlatego dziś w Domu pełnym mięty... będziemy robić sos paprykowy słodko-kwaśny w słoikach na zimę. Sos paprykowy można wykorzystać na kilka sposobów: do makaronu, ryżu, lub kaszy. Dodać do sosu możemy mięso mielone, ale też podsmażoną pierś z kurczaka, lub szybka wersja kiełbasę pokrojoną. Sos paprykowy w każdej wersji jest pyszny.


Papryka, pomidory, cebula, marchew, cukinia

  • Składniki:
  • 1,5 kg papryki
  • 2 kg pomidorów podłużnych
  • 20 dkg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka czubata curry
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć i obrać.  Paprykę pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć zdjąć skórkę pokroić w kosteczkę, cukinię obrać wydrążyć i pokroić w kosteczkę, marchew zaś zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach. Cebulę pokroić w półplasterki, do garnka wlać olej i dodać cebulę, zostawić na malutkim gazie, dusić przez chwilę dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorów dusić pod przykryciem,uważać , żeby się nie przypaliło, warzywa puszczą sok. Pomidory włożyć do drugiego garnka i dusić same. Po pół godzinie sprawdzić czy warzywa są miękkie jeśli tak ,dodać pomidory i wszystko razem dusić 20 minut. Dodać wszystkie przyprawy, pogotować 5 minut, mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Nałożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 35 minut. Sos paprykowy gotowy, a zimą szybki i smaczny obiad. Smacznego!
Słoiki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz