Papryka pięknie obrodziła, dlatego dziś w Domu pełnym mięty... będziemy robić sos paprykowy słodko-kwaśny w słoikach na zimę. Sos paprykowy można wykorzystać na kilka sposobów: do makaronu, ryżu, lub kaszy. Dodać do sosu możemy mięso mielone, ale też podsmażoną pierś z kurczaka, lub szybka wersja kiełbasę pokrojoną. Sos paprykowy w każdej wersji jest pyszny.
- Składniki:
- 1,5 kg papryki
- 2 kg pomidorów podłużnych
- 20 dkg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka czubata curry
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Paprykę pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć zdjąć skórkę pokroić w kosteczkę, cukinię obrać wydrążyć i pokroić w kosteczkę, marchew zaś zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach. Cebulę pokroić w półplasterki, do garnka wlać olej i dodać cebulę, zostawić na malutkim gazie, dusić przez chwilę dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorów dusić pod przykryciem,uważać , żeby się nie przypaliło, warzywa puszczą sok. Pomidory włożyć do drugiego garnka i dusić same. Po pół godzinie sprawdzić czy warzywa są miękkie jeśli tak ,dodać pomidory i wszystko razem dusić 20 minut. Dodać wszystkie przyprawy, pogotować 5 minut, mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Nałożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 35 minut. Sos paprykowy gotowy, a zimą szybki i smaczny obiad. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz