Składniki:
- jarmuż
- 1/2 gruszki
- 1 jabłko
- 4 suszone pomidory
- orzechy włoskie
Sos:
- 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Jarmuż obrywamy od grubych nerwów, wrzucamy do wrzącej wody na 2 minuty, wyjmujemy i od razu wkładamy do zimnej wody, wtedy jarmuż zachowa zielony kolor. Rozkładamy warstwę na talerzu. Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, jabłko także obieramy i kroimy w drobną kostkę, wszystko układamy na jarmużu. Pomidory suszone kroimy w paseczki, dajemy na wierzch sałatki. Orzechy włoskie siekamy (łyżka stołowa), prażymy chwilę na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Składniki sosu najlepiej wlać do małego słoika, zakręcić i potrząsać a sos zrobi nam się sam. Sosem polewamy 10-15 minut przed jedzeniem, aby smaki się połączyły. Sałatka z jarmużu jest bardzo lekka, smaczna i delikatna. Smacznego!
fajna :)
OdpowiedzUsuńRadzę spróbować jest pyszna
OdpowiedzUsuń