Składniki:
- 6 kg buraków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1/8 szklanki cukru (do smaku)
- sól do smaku, ziele angielskie, liść laurowy
Buraki umyć dokładnie, zalać zimną wodą i ugotować w łupinach, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić tak samo jak paprykę. Z podanych składników octu, wody, ziela angielskiego, liścia laurowego i cukru ugotować zalewę, dodać paprykę i cebulę, zagotować i wolno gotować 5 minut. Dodać do papryki i cebuli starte buraki, przyprawy, wszystko wymieszać i nakładać do słoików, pasteryzować małe słoiki 20 minut. Sałatka dobra jest na zimno, ale też podsmażona na masełku z dodatkiem łyżki śmietany. Smacznego!
Zobacz Buraczki w słoikach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz