Początek jesieni

19 października 2019

Rydze smażone na masełku

W Domu pełnym mięty... uwielbiamy rydze. Był już przepis na Flaczki z rydzów, a dziś będą rydze na masełku, bardzo dobre i proste danie, tylko rzadko można je jeść.


Składniki:

  • Rydze świeże
  • masło
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Rydze starannie oczyścić, obrać ogonki, umyć. Od każdego rydza odkroić ogonek (ogonki zużyć do sosu lub zupy). Na patelni rozgrzać łyżkę masła i od razu dodać olej, dzięki temu masło nam się nie spali. Kłaść rydze na gorący tłuszcz obsmażyć z jednej strony, potem przewrócić na drugą stronę i obsmażyć. Posypać solą, pieprzem, i jeszcze raz przekręcić podsmażając obie strony, przykryć pokrywką i na małym ogniu dosmażyć około 15 minut, aż rydze będą miękkie. Rydze puszczą sosik, na koniec jeśli ktoś chce bardziej przysmażone, może odkryć pokrywkę, sosik wyparuje. Smacznego!  Flaczki z rydzów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz