Składniki:
- Rydze świeże
- masło
- łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Rydze starannie oczyścić, obrać ogonki, umyć. Od każdego rydza odkroić ogonek (ogonki zużyć do sosu lub zupy). Na patelni rozgrzać łyżkę masła i od razu dodać olej, dzięki temu masło nam się nie spali. Kłaść rydze na gorący tłuszcz obsmażyć z jednej strony, potem przewrócić na drugą stronę i obsmażyć. Posypać solą, pieprzem, i jeszcze raz przekręcić podsmażając obie strony, przykryć pokrywką i na małym ogniu dosmażyć około 15 minut, aż rydze będą miękkie. Rydze puszczą sosik, na koniec jeśli ktoś chce bardziej przysmażone, może odkryć pokrywkę, sosik wyparuje. Smacznego! Flaczki z rydzów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz