Początek jesieni

14 października 2019

Ryby w słoikach

W Domu pełnym mięty... przyszedł czas na ryby. Filety z ryby zrobione w ten sposób, smakują wybornie, dużo lepsze od konserw, mamy gotowe danie na kolację lub dla niespodziewanych gości. Przydadzą się też na święta, można zrobić wcześniej i mamy gotowe.


Składniki:

  • 1 kg świeżych filetów z ryb
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, z jajka, wody i mąki robimy ciasto, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wrzucamy rybę do ciasta, mieszamy. Smażymy na oleju kawałki ryby na złoto z każdej strony.

Składniki do przełożenia ryby:

  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kiszone ogórki

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę  na oleju aby zmiękła, dodać pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć chwilę i na koniec ogórki kiszone pokrojone w kostkę i wszystko chwilę przesmażyć.

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki płaskie cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli


Składniki zalewy zagotować. Trzeba wszystko robić szybko, aby składniki były gorące. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki gorącej ryby, na to łyżkę przesmażonych ciepłych warzyw, znowu rybę i tak do końca słoika. Zalać całość gorącą zalewą, zakręcić nakrętki i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Sprawdzić po wystudzeniu, czy nakrętki są wklęsłe. Ryby powinny trochę postać nim je spróbujemy, 4-5 dni wtedy nabiorą smaku. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, lepiej trzymać słoiki w lodówce. Ryby mogą stać miesiąc i dłużej, chociaż rzadko tyle stoją, gdyż są tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Smacznego!

4 komentarze: